Mektić: Mi smo jadni i bijedni i kome da mi namećemo crnu listu?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i dalje tvrdi da ne postoji “crna lista” ruskih državljana kojima je zabranjen ulazak u BiH.

On je za Srpskainfo rekao da nema informacija koji su konkretni razlozi zabrane ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu.

– Vidio sam u medijima da je to po odluci OBA iz marta ove godine. Stvarno nemam ništa sa tim. Juče sam bio u Krajini i bavio se migrantima. Nisam još razgovarao sa čelnicima Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, o tome ću naredne sedmice kada budem u Sarajevu, jer to nisu stvari o kojima se razgovara telefonom. Mogu samo da kažem da ne postoji nikakva “crna lista”. Mi smo jadni i bijedni i kome da mi namećemo crnu listu? – rekao je Mektić.

On je rekao da sigurnosne agencije posjeduju takozvanu evidenciju ROS – registar određenih stranaca koji po bilo kom osnovu ne mogu ući u BiH.

– Tu na spisku imaju stotine stranaca. Danas, recimo, izreknete strancu da je ilegalno boravio ovdje, protjerate ga i odredite mu godinu dana zabrane i on ide u ROS bazu. To nije nikakva ruska baza, tu ima iz sve ijedne države imena. Pretpostavljam da je i Prilepin bio u toj ROS bazi – rekao je Mektić.

Na pitanje kako je moguće da ruski pisac ranije nije imao problema na granici, budući da je već nekoliko puta boravio u BiH, Mektić odgovara:

– Koliko sam vidio, OSA je donijela odluku u martu i sve do tada on je mogao normalno da ulazi u BiH. Sada, šta se desilo u međuvremenu i šta je pozadina svega, zaista u ovom momentu ne mogu komentarisati – rekao je Mektić.

Više vijesti