Mektić: NATO-ova vježba ima neprocjenjivu vrijednost za BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

NATO-ova vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda “Bosna i Hercegovina 2017” ima neprocjenjivu vrijednost za BiH, region i sve zemlje koje učestvuju u njoj – poručio je danas na pres-konferenciji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, govoreći o značaju ove vježbe koja je danas svečano otvorena u Tuzli.

Mektić je zahvalio svim međunarodnim organizacijama i institucijama koje su imale povjerenja u BiH da će svojim kapacitetima uspjeti organizovati ovakvu vježbu, napomenuvši da su pripreme trajale godinu dana.

-Ovdje su zaista nova iskustva, nova dostignuća i u tehnološkom smislu, ali i u obučenosti osoblja za sprečavanje posljedica katastrofa, a posebno nama u BiH treba da damo apsolutno veći značaj komponenti spašavanja ljudi i imovine u raznim katastrofama – poručio je Mektić.

Naglasio je da se zajedničkom saradnjom i međusobnim pomaganjima, bez obzira na to kojih razmjera katastrofe bile, žrtve i posljedice na imovini mogu svesti na minimalni nivo.

-Želio bih da postignemo obučenost i opremljenost da kroz ovu i buduće vježbe budemo sastavni dio ovakvih operacija, a bit će nam zadovoljstvo da od svakog tima i svake države naučimo poneku dobru lekciju i da je primijenimo ovdje u BiH – dodao je.

Smatra da BiH ima određeni nivo kapaciteta, da se sistem zaštite i spašavanja u katastrofama može uključiti u jednu ovakvu organizovanu vježbu i da može dati puni doprinos otklanjanju posljedica i izvan BiH.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Sorin Ducaru naglasio je da je ova vježba veoma važna za BiH i da je impresioniran posvećenošću svih učesnika, dodavši da je prvih nekoliko sati vježbe ostavilo snažan utisak na njega.

Konstatovao je da je danas pokazano zašto je BiH zaslužila povjerenje NATO-a da bude domaćin ovakve vježbe.

Smatra da sigurnost ne treba uzeti zdravo za gotovo, podsjetivši da je 2014. godine tokom prirodnih nesreća u BiH pokazana solidarnost na djelu te da je nakon toga i rođena ideja da se ovakva vježba organizuje na ovom području.

Ducaru je zaključio da ovakve vježbe povećavaju mogućnost svim zemljama da bolje sarađuju te su prilika da se isprobaju nove tehnologije.

-Sve ovo pokazuje da niko sam, ni organizacija, ni zemlja ne može efikasno odgovoriti na katastrofe osim u slučaju kada se na njih zajednički reaguje – zaključio je Ducaru.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.