Mektić: Pasoške knjižice bi trebale biti nabavljene na vrijeme

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine posjetio je danas Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Iz IDDEEA-e navode da je na sastanku sa zamjenikom direktora Radivojem Trbićem razgovarano o trenutnom stanju po pitanju izdavanja ličnih dokumenata, posebno biometrijskih pasoša koji su bili jedan od osnovnih uslova za donošenje odluke o liberalizaciji viznog režima za građane BiH.

Mektić je naglasio važnost održavanja bezviznog režima i izrazio nadu da će se trenutna situacija u vezi s nabavkom pasoških knjižica riješiti na vrijeme, kao i to da će se izdavanje ličnih dokumenata nastaviti po ranije propisanim sigurnosnim procedurama.

Trbić je rekao da je IDDEEA u skladu sa svojim mandatom poduzela sve raspoložive mjere u skladu sa zakonom, kako građani nakon 21. marta ne bi ostali uskraćeni za pasoš. Naglasio je da je IDDEEA ostala opredijeljena u pogledu osiguravanja biometrijskih pasoša koji su u skladu s međunarodnim standardima i preporukama, regulativama Evropske unije i ICAO dokumentom 9.303, što je osnovni garant povjerenja u dokumente BiH.

Dosadašnja saradnja ove dvije državne institucije ocijenjena je veoma uspješnom s nadom će se i ubuduće biti kontinuirano nastavljena u svim segmentima sigurnosti, zaključuju iz IDDEEA-e.

Više vijesti