Mektić: Prijetnje reisu Kavazoviću smo shvatili ozbiljno

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u obraćanju novinarima kazao je da je BiH posredstvom Interpola raspisala 65 plavih i dvije crvene potjernice za ljudima iz BiH koji se bore na stranim ratištima.

Također, Mektić je kazao da je ministarstvo sigurnosti ozbiljno shvatilo prijetnje Amira Selimovića reisu Huseinu Kavazoviću, te da traga za njim, ali i ostalim ljudima koji se sa bh. pasošem bore na strani takozvane Islamske države.

“Prijetnje reisu smo shvatili ozbiljno. Pratimo sve oblike prijetnje i ispoljavanja nasilnog ponašanja tih radikalnih grupa, pogotovo naših pojedinaca koji se bore u okviru terorističkih organizacija u Siriji i ISIS-u”, kazao je Mektić.

“Tragamo za njima, putem Interpola smo raspisali 65 plavih potjernica i dvije crvene potjernice. Dakle, mi tragamo za njima, prikupljamo dokaze za učešće u terorističkim organizacijama. Kada budu uhapšeni bilo gdje, kada nam budu dostupni procesuirat ćemo ih ovdje”.

“Preduzimamo i pružit ćemo sve mjere obezbjeđenja reisu i svim osobama kojima se ozbiljno prijeti”, odgovorio je Mektić na pitanje o prijetnjama Selimovića reisu Kavazoviću.

Mektić je i odgovorio na pitanje novinara N1 o paradžematima, predstavnicima paradžemata tačnije – koji traže sastanak sa reisom jer se pominje formiranje zasebne Islamske zajednice. Kako će ministarstvo sigurnosti tada reagovati?

“Mi smo po pitanju toga smo u nekoj vrsti komnunikacije. Trebaju nam sve informacije oko toga šta se dešava, ne unutar Islamske zajednice, nego ondje što Islamska zajednica smatra da je radikalno, i što želi da bude izvan IZ. Imali smo određene vrste razgovora na ovu temu. Onog momenta kada budu izopšteni izvan IZ oni su problem države. Djeluju na način da prizanju ekstremni nacionalizam i ne priznaju pravni poredak države. Biće sankcionisani, a kako će se to okviru IZ završiti – u to se ne bih miješao, niti bi mi da doprinosimo tome”, kaže zaključivši: “Sve što je ekstremno in IZ izopšti, mi ćemo uraditi sve da to riješimo”.