Meldina Ugarak dobitnica priznanja u Maglaju

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sinoć je u holu MSŠ i Gimnazije Maglaj, u prisustvu velikog broja građana općine Maglaj, predstavnika političkog, vjerskog i kulturnog života općine Maglaj i ZDK, te gostiju iz drugih općina, održana akademija pod nazivom “Sjećanje na poginule civile ZDK” a u povodu 29. oktobra – Dana civilnih žrtava rata ZDK.

Nešto ranije, delegacije su položile cvijeće na Centralno spomen-obilježje šehidima-poginulim braniocima u Parku ljiljana i spomen obilježje Civilnim žrtvama rata općine Maglaj ispred solitera, te na partizansko spomen obilježje, groblje “Čakalovac”, na mezarje “Podborik” kao i na spomen obolježje u Novom Šeheru.

Podsjećamo, 29. oktobra 1993. godine, nešto iza 14,00 sati, jedna granata ispaljena sa agresorskih položaja prekinula je živote i snove 15 Maglajlija i Maglajki, od kojih su četvoro bila djeca. Poginuli su ispred pumpe za vodu, jer i oni su vodili bitku za život, kao i pripadnici Armije RBiH na linijama odbrane oko Maglaja. Ranjeno je tada 15 osoba.

Mjesto ispred solitera samo je jedno od stratišta civila u Maglaju tokom godina agresije. Tužna statistika kaže da je u periodu od 1992. do 1995. godine u ovom herojskom gradu poginulo 206 civila, od toga 54 djece mladje od 18 godina. Najmladja žrtva imala je samo dvije godine.

Petnaest dana prije masakra u Maglaju, u Zenici je poginulo 8 civila, od kojih je najmlađi, Irfan Šehić, imao samo 6 godina. Stradali su civili i u Varešu, Tešnju, Žepču i drugim općinama iz kojih je civilno stanovništvo i protjerivano, zatvarno u logore, mučeno i ubijano.

Odlukom kantonalne Skupštine, 29. Oktobar je proglašen Danom civilnih žrtava Zeničko – dobojskog kantona, na čijem prostoru je evidentirano gotovo 10 hiljada civilnih žrtava rata.

Dan civilnih žrtava rata prigodno je obilježen u općinama ZDK i gradu Zenici. Organizovane su posjete porodicama civilnih žrtava rata, u džamijama i crkvama molilo se za duše umrlih, postavljene su i prigodne izložbe, a učenicima u osnovnim i srednjim školama govoreno je o stradanju civila u godinama agresije.

ZAHVALNICE za doprinos i podršku u radu:

– Meldina Ugarak iz Visokog zastupnica u Skupštini ZDK
– Hasan Handžić iz Tešnja, zastupnik u Skupštini ZDK,
– Nermin Kadrić, zastupnik u predhodnom sazivu Skupštine ZDK civilne zrtve rata

Više vijesti