Meldina Ugarak: Tražit ću ostavku resorne ministrice ukoliko ne budu ispoštovana potraživanja JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama

Zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Meldina Ugarak na posljednjoj sjednici Skupštine dala je sugestiju, koju je i ranije davala skupštinskom rukovodstvu povodom čestitki i pozivnica za Dan nezavisnosti BiH, na koje se troši određeni novac, da te čestitke i pozivnice može izrađivati JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama.

“Samim tim bili bi društveno odgovorniji, a i pomoglo bi im se bez da stalno mole za pomoć koja dolazi u kapljicama od vlade”, kazala je Ugarak.

Nakon toga postavlja dva zastupnička pitanja, od kojih je prvo vezano za izmjene i dopune normativa na federalnom nivou zavoda zdravstvenog osiguranja.

“Tražim spiskove sa imenima i prezimenima, te strukom imenovanih komisija po domovima zdravlja jer su isti katastrofa. Za jedan sastavni tim (dvije medicinske sestre, psiholog, logoped, terapeut) potrebno osoblje košta 167.200 KM Određeni domovi zdravlja su preko noći uspostavili ove timove, po rješenju federalnog ministarstava 01-37-160-1/15 od 12. 01. 2015 god. Da li su domovi zdravlja certificirani od strane federalne agencije za kvalitet i akreditaciju, da li su uspostavljeni standardi sigurnosti?

Trenutna informacija je da su započeli, potrošili skoro po 10.000 KM pojedinačno. Započeli su domovi zdravlja Visoko, Tešanj, Maglaj, Zenica, Doboj istok i Olovo. Provjerena je informacija da isti nikad nisu završili proceduru”, istaknula je zastupnica Ugarak.

Na kraju se obratila ministrici za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azri Šabanović, sa zahtjevom da joj odgovor na pitanje bude dostavljen u pisanoj formi.

“S obzirom da je JU Centar za djecu i odrasle ponovo u određenoj finansijskoj poteškoći, s obzirom da se ne isplaćuju potraživanja kao topli obrok i putni nalozi. Molim ministricu, s obzirom da je dobila urgenciju, da riješi ovaj problem. Ukoliko se to ne desi ja ću oficijelno zatražiti njenu ostavku”, zaključila je Ugarak.