-14.5 C
Visoko
25. Januara 2022.

Memić najavljuje nastavak borbe: Novi protesti na jesen

Obitelj Memić i njihov pravni tim najavljuju nastavak borbe za pravdu, nakon što je Vrhovni sud Federacije oslobodio odgovornosti Ljubu i Bekriju Seferovića za tragičnu smrt Dženana Memića. Poručil su kako se taj predmet više ne može zaustaviti.

Godine borbe da se dokaže da Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći urodile su plodom. Nakon presude Vrhovnog suda Federacije BiH, jasno je da saobraćajne nesreće nije bilo.

“Mi smo govorili da ćemo biti na nuli kada se završi ovaj predmet. Ali mi nismo na nuli. 2018. Ifet je podnio krivičnu prijavu protiv 45 osoba. Taj postupak je u toku, podignuta je i optužnica za 5 osoba. Istraga ide dalje, vidimo napade na glavnu državnu tužiteljicu. Ali imaju postupajući tužioci, ja mislim da ovo niko ne može zaustaviti”, kazao je Muriz Memić, otac stradalog Dženana.

Porodica Dženana Memića očekuje da Tužilaštvo BiH preuzme i istragu o kako kažu, ubistvu Dženana Memića.

“Jedan upitnik stoji iznad ove osobe za koju ovdje piše da je treba uhapsiti, jer je ona sada sudija suda BiH. Nije bila u vrijeme dešavanja, što je značajno za elaboriranje. I vidite dokle ta hobotnica seže i da je u najosjetljivijoj fazi ona imenovana, nije šala, za sudiju državnog Suda. Ako bi je sada procesuirali, desilo bi se kao u slučaju Azre Miletić – ne može mi suditi sud u kome radim, pa bi se to delegiralo na niži nivo. A to je federalno tužilaštvo čija četiri tužioca su obuhvaćena mojom krivičnom prijavom“, kazao je advokat Ifet Feraget.

Za porodicu pravna bitka se nastavlja. Seferovići, iako oslobođeni i dalje su važni za predmet Memić.

“Ako je Ljubi neko prijetio on će to morati da kaže, za nas je toznačajno. Ako ne kaže, on će morati biti procesuiran jer je svojim držanjem tokom postupka direktno pružao pomoć onima koji su ubili Dženana. On je pristao na nešto što je nezakonito“, dodaje Feraget.

Unesite komentar