Merkel: Evropa je u teškoj situaciji

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi odbijanje migranata na njemačkoj granici, umjesto zajedničkog djelovanja s drugim članicama Europske unije, moglo nanijeti “znatnu štetu” tom savezu.

Govoreći nakon susreta s austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom, ona je dala odgovor na spor unutar njezinog konzervativnog parlamentarnog bloka, dodavši da se priljevom migranata treba baviti na razini EU-a, a ne na granicama između europskih država.

Kršćansko-demokratska unija kancelarke i Kršćansko-socijalna unija, saveznik iz Bavarske, u sukobu su u vezi inicijative ministra unutarnjih poslova i veterana CSU-a Horsta Seehofera da policija na njemačkim granicama odbija izbjeglice i migrante koji su se već registrirali u nekoj drugoj evropskoj državi, prenosi Al Jazeera.

Njemačke novine ‘Bild’ pisale su kako Seehofer traži da se graničnoj policiji omogući i da odbija ulaz migrantima koji nemaju dokumente i onih koji su već deportirani i pokušavaju ponovno ući u zemlju.

Merkel strahuje da bi unilateralne odluke na njemačkoj granici mogle potkopati europsku solidarnost i stvoriti probleme s Austrijom, koja bi podnijela najveći teret za većinu odbijenih migranata.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je upozorila da ilegalne migracije imaju potencijal da nanesu veliku štetu Evropi.

U obraćanju na konferenciji za medije u Berlinu nakon sastanka s premijerom Austrije Sebastianom Kurzom, Merkel je istakla da će njemačka pružiti podršku Austriji koja od 1. jula preuzima predsjedavanje Evropskom unijom (EU).

“Saglasni smo da je Evropa u teškoj situaciji ukoliko pogledamo dešavanja na globalnom nivou”, rekla je njemačka kancelarka, naglasivši da upravo zbog toga Evropa mora biti snažna i jedinstvena.

Napomenula je kako je posebno važno da se zajedničkim stavom pristupi rješavanju problema ilegalnih migracija.

“Moramo zajedno odgovoriti na problem ilegalnih migracija. To je vrlo važno. Vjerujem da ilegalne migracije imaju potencijal da nanese ozbiljnu štetu Evropi”, kazala je Merkel.

Istakla je da je u okviru borbe protiv ilegalnih migracija od ključne važnosti da se zaštite vanjske granice EU-a, dodajući i kako je dosta manji broj migranata koji pristužu u Evropu zahvaljujući sporazumu koji su ranije postigli Turska i EU, prenosi TRT.

Kurz je izjavio da predsjedavanje Evropskom unijom, koje će Austrija preuzeti od Bugarske već 1. jula, neće biti nimalo lako ako se pogledaju politička dešavanja u svijetu.

“Mi ćemo se svjesno fokusirati na pitanje sigurnosti”, kazao je premijer Austrije.

Napomenuo je da je stoga vrlo važna saradnja zemalja članica EU-a po pitanju zajedničke odbrane i sigurnosti.

“Potrebno je riješiti pitanje migracija kako bi postigli unutrašnju sigurnost”, rekao je Kurz, dodajući da Austrija ima cilj da zaustavi talas ilegalnih migracija.

Istakao je da je stoga krajnje potrebno dodatno zaštititi vanjske granice EU-a i pružiti snažniju podršku Agenciji za zaštitu vanjskih granica EU-a (Frontex).