Merkel spremna na velike ustupke

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su njeni konzervativci spremni da učine bolne ustupke kako bi sklopili koalicioni sporazum sa Socijaldemokratskom partijom /SPD/, da bi zemlja izašla iz političkog zastoja.

“Mislim da imamo između 90 i 95 posto sporazuma, ali i preostalih pet posto su bitni” – izjavio je Carsten Schneider, iz pregovaračkog tima Socijaldemokrata, dodajući da se nada da će sporazum biti postigtnut bez ulaska u cjelovečernje razgovore.

“To neće biti remek djelo, ali će trajati naredne tri i po godine” dodao je.

SPD pokušava da dobije ustupke na poljima zdravstvene zaštite i zapošljavanja kako bi pridobila naklonost među više od 443.000 svojih članova, koji moraju dati zadnju riječ da li da se krene u koaliciju s konzervativcima.

Novine Rheinische Post javile su da Ustavni sud razmatra pritužbe u vezi sa legitimitetom glasanja članova SPD-a. Nije bilo nikakvog trenutnog dostupnog komentara suda.

Anketa zavoda Insa objavljena u ponedjeljak pokazala je rastući pritisak na čelnika SPD-a Martin Schulza, dok je podrška stranci opala na 17 posto, znatno ispod izbornog rezultata od 20,5 posto osvojenih glasova, koji je bio najlošiiji za SPD otkako je Njemačka postala savezna republika 1949.

Neuspjeh Merkel da sastavi novu vladu više od četiri mjeseca nakon izbora pojačao je brige među investitorima i partnerskim zemljama u vrijeme kada se Evropa suočava s višestrukim izazovima – uključujući potrebu reformiranja eurozone i nastupajući britanski odlazak iz EU.

Njemačka bi se mogla suočiti s novim izborima ili manjinskom vladom bez presedana ukoliko članovi SPD-a odbace koalicijski sporazum.

U nagovještaju napretka, stranke su u ponedjeljak zaključile svoje razgovore o Evropi. Schulz je objavio na Twitteru da sporazum o Evropi uključuje “više ulaganja, investicijski budžet za eurozonu i kraj prinudne štednje!”

Schulz u svojoj poruci nije naveo još konkretnih detalja, niti bilo kakve planove za davanje većih ovlasti i odgovornosti Mehanizmu stabilnosti eurozone, kako je i navedeno u nacrtu sporazuma, dogovorenom 12. januara, prenosi Reuters.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.