Mesari štimali djevojke turskim inspektorima da bi sakrili podvale!?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Novi zamah u izvozu bh. mesa u velikim količinama, omogućen odlukom turske vlade da odobri kupovinu 15.000 tona ovog proizvoda iz naše države bez carina i prelevmana, i to kao pomoć nakon prošlogodišnjih poplava, iznjedrio je, nažalost, i negativne pojave zabilježene uglavnom na području Hercegovine.

Dobar provod

Kako je “Avazu” potvrđeno iz više izvora, zbog činjenice da ne posjeduju dovoljan broj grla stoke da bi zadovoljili potrebe turskog tržišta, neki hercegovački proizvođači pribjegli su kombiniranom izvozu bh. i stranog mesa koje je uvezeno. Sve kriju pod plaštom izvoza bh. mesa u Tursku.

Stoga su ih, kako su nam rekli naši sagovornici, obišli turski inspektori, koji imaju ingerencije da kontroliraju proizvođače u BiH čije meso uvozi Turska. Ali, ono što ih je dočekalo u Hercegovini, prosto ih je iznenadilo.

– Turski inspektori zamoljeni su da proizvođačima progledaju kroz prste, što su ovi i učinili. Zauzvrat su počašćeni, te su im čak radi zabave osigurane i djevojke! Bez sumnje su se dobro proveli – kazao nam je naš izvor koji je zatražio anonimnost.

U prilog ovim tvrdnjama ide i nedavna nota koju je Ministarstvu vanjskih poslova u BiH uputila Turska ambasada u BiH, a u njoj se traži da se bh. izvoznici obrađenog goveđeg mesa u Tursku obavještavaju o dodatnim kontrolnim mjerama prilikom izvoza ovih proizvoda.

Uvozne procedure

Kako je pojašnjeno, uvoznici ove vrste mesa u Tursku morat će osigurati kontrolni certifikat prije uvozne procedure, koji će se moći isposlovati od turskog ministarstva hrane, poljoprivrede i stoke. U noti se, međutim, ne obrazlažu razlozi za ovakvu mjeru, odnosno kakve su manipulacije uočene prilikom uvoza mesa iz BiH u Tursku.

– Žao mi je što će ovakva dobra odluka Turske za BiH biti zasjenjena činjenicom da će djelimično dobiti meso koje sigurno nisu željeli – rekao nam je naš sagovornik.

Telad poslije 90 dana dobiva domaće porijeklo

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove rekli su nam da nisu nadležni za ove kontrole te su nas uputili na Ured za veterinarstvo BiH.

Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo, potvrdio nam je da meso mora biti bh. porijekla. Upitan ima li informacije o tome da proizvođači koriste i meso koje su i sami uvezli, kazao nam je da nema tu informaciju te da to moramo pitati unutrašnju inspekciju.

Kalaba: Pitajte inspekciju

– Mi imamo listu zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz teladi i ona poslije 90 dana dobivaju to domaće porijeklo. Taj certifikat daje Vanjskotrgovinska komora BiH – kazao je on.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.