da block

Mesić: Gledam ‘Sulejmana’ i mogu vam reći jako puno riječi razumijem

da block

Bivši predsjednik Hrvatske i posljednji predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Stjepan Mesić priznao je tokom otvorenog razgovora sa reporterima agencije Anadolija kako rado gleda popularnu tursku seriju ‘Sulejman Veličanstveni’.

‘Gledam ovog ‘Sulejmana’. Mogu vam reći jako puno riječi razumijem’, kazao je Mesić.

U opuštenom razgovoru bilo je prilike u za šalu, pa je aktuelni predsjednik Stalnog komiteta Internacionalne lige humanista (ILH) u svom stilu ispričao i jedan prigodan vic.

‘Razgovaraju Hrvat i Srbin sa Turčinom. Turčin kaže kako u ovdašnjim jezicima ima dosta turcizama. Pitao je Hrvata koliko u hrvatskom ima turcizama, a Hrvat objasnio kako ima između dvije i tri hiljade. Onda je upitao i Srbina, a Srbin kaže: ‘Tamam, jok’, našalio se Mesić, dodajući kako u srpskom jeziku ima najmanje 6.000 turcizama.

U razgovoru o jeziku Mesić se na simpatičan način dotakao i Bosne i Hercegovine.

‘Svi u Bosni misle da je riječ ‘jaran’ iz turskog jezika, a nije. Nema veze sa turskim. Kad je Austrija anektirala BiH 1908. godine onda je napravila popis stanovništva. Kad su ljudi dolazili na popis činovnik je svakog od njih, jasno, pitao za ‘jare’, odnosno godine.

A onda su oni koji su bili isto godište postali jarani. Zapravo, riječ jaran je iz njemačkog jezika’, ispričao je simpatični Mesić, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i poznati borac protiv svakog vida nacionalizma na prostoru Zapadnog Balkana.

Mesić je kazao da se ne smije dozvoliti novo razaranje BiH i da međunarodna zajednica mora više uraditi kako bi BiH bila funkcionalna država.

Stjepan Mesić rođen je u Orahovici 24. decembra 1934. godine. Na čelu Hrvatske bio je u dva mandata od 2000. do 2010. godine. Mesić je bio zastupnik u Hrvatskom saboru u 1960-ima, a nakon toga van politike do 1990. godine kada je postao član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a potom i hrvatski premijer.

Sabor Republike Hrvatske izabrao ga je za hrvatskog člana Predsjedništva SFRJ. Odlazi u Beograd gdje je prvo postao potpredsjednik, a zatim 1991. i posljednji predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike (SFR) Jugoslavije.

Godine 1992. postao je predsjednik Sabora Republike Hrvatske. Između ostalog i zbog neslaganja s politikom prema BiH 1994. godine je izašao je iz HDZ-a s istomišljenicima i osnovao stranku Hrvatski nezavisni demokrati (HND).

Kasnije je većina članova HND-a, uključujući Mesića, prešla u Hrvatsku narodnu stranku (HNS), čije član i aktuelna ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, koja je, također, dizala glas protiv uloge Hrvatske u ratu u BiH.

(VisokoIN/AA)