Mesihović: Apsurd je da pacijent iz Visokog, 20 km od Sarajeva, ne može da dođe u Sarajevo na liječenje, nego mora da ide u Zenicu

Rusmir Mesihović, bivši generalni direktor KCUS-a i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, bio je gost današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”. SDP-ov zastupnik problematizirao je manjkavi zdravstveni sistem, napomenuvši da bi zdravstveni profesionalci trebali biti van politike.

“Mi imamo problem posljednjih godina da je pacijent, nažalost, u drugom planu. Bavimo se zdravstvom kao profitnim organizacijama, a suština je zapravo pacijentu omogućiti ono što mu pripada po zakonu i po doprinosima koje plaća”, poručio je Mesihović.

Dodao je da je apsurd da pacijent iz Visokog, 20 km od Sarajeva, ne može da dođe u Sarajevo na liječenje, nego da mora da ide u Zenicu.

“Javni dug u zdravstvenom sistemu FBiH je blizu 350 miliona KM. U RS-u je 700 miliona KM. Znači, na 3,5 miliona stanovnika. Kada bi se samo napravilo 50 posto povrata sredstava za PDV, taj dug bi došao na pola i prodisalo se. Ali mi bježimo od pacijenta. Samo je 16 transplantacija napravljeno u BiH posljednje tri godine”, zaključio je Mesihović.