Mevlid Jašarević osuđen na 15 godina zatvora

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Apelaciono vijeće Odjela II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH izreklo je danas presudu Mevlidu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, prilikom kojeg je ranjen policajac Mirsad Velić.

Ovo je pravomoćna presuda na koju Jašarević nema pravo žalbe. Jašarević je, inače, oslobođen u dijelu za organizovanje terorističke grupe, jer su Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić ranije oslobođeni optužnice za krivično djelo terorizam, odnosno pomaganje Jašareviću u izvršenju terorističkog napada.

Tužilaštvo BiH ranije je zatražilo maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za Jašarevića. Tokom iznošenja završnih riječi, tužilac Dubravko Čampara rekao je da je Tužilaštvo dokazalo da je Jašarević, van svake razumne sumnje, počinio krivično djelo terorizam.

jasarevic-1

Jašareviću će se u kaznu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 28. oktobra 2011. godine, a u pritvoru ostaje do upućivanja na izdržavanje kazne.

Podsjećamo, Vijeće je otpremilo 10. jula 2013. godine drugostepenu presudu u predmetu Mevlid Jašarević i dr. kojom se odbija kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđuje presuda od 6.decembra 2012. godine u odnosu na optužene Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića.

Istom presudom se uvažava žalba odbrane optuženog Mevlida Jašarevića, a presuda od 6. decembra 2012. godine u odnosu na optuženog Mevlida Jašarevića ukida i određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

jasarevic

Obraćajući se Sudskom vijeću, Jašarević je ranije rekao da je pucanje na Ambasadu SAD “nevjerovatno glup, opasan i tužan čin”, te da se tokom boravka u pritvoru “probudio i pokajao zbog učinjenog”.

(VisokoIN)

Više vijesti