Mevlidu Jašareviću odgođeno suđenje zbog bolesti

Suđenje Mevlidu Jašareviću, optuženom za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, koje je trebalo danas da bude nastavljeno pred Sudom BiH, odgođeno je za 15. oktobar zbog bolesti optuženog, rekao je Srni Jašarevićev advokat Senad Dupovac.

Prema njegovim riječima, Jašarević ima jaču prehladu, o čemu je pismom jučer obavijestio Sudsko vijeće, prenose agencije.

“Na današnje ročište došla su tri vještaka koji su trebalo da predoče dokaze. Nismo razgovarali o meritumu, već o nekim procesnim stvarima i podnescima u okviru ovog predmeta”, pojasnio je Dupovac. On je dodao da je Jašarevića danas posjetila medicinska služba koja mu je dala odgovarajuću ljekarsku terapiju.

Na današnjem ročištu trebalo je da budu saslušana četiri vještaka od kojih i vještak za DNK-a, koji je vještačio mobilne telefone Jašarevića. U nastavku suđenja bit će prikazan i snimak TV stanica koje su snimale napad Jašarevića i obaviće se ulaganje materijalnih dokaza.

Tužilac Dubravko Čampara rekao je ranije da planira prikazati nekoliko govora vođe vehabija iz Gornje Maoče Nusreta Imamovića kako bi se vidjelo da li je to pritisak na pravosuđe i podstrekivanje krivičnih djela. Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu oko 45 minuta u blokadi držao centar grada, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Tokom napada on je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. Tom prilikom ranio je pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića, koji je radio na spoljašnjem obezbjeđenju američke Ambasade u Sarajevu.

Prema optužnici, koju je 23. aprila podiglo Tužilaštvo BiH, Jašarević, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić su napadom na američku Ambasadu planirali da iznude ustupke od organa vlasti zahtjevanjem da NATO snage napuste Avganistan, te su prijetili građanima SAD i Njemačke.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog djela terorizma. Osim BiH, i američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Jašarevića.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar