Microsoft Azure od danas dostupan u Bosni i Hercegovini

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Azure je otvorena i fleksibilna cloud platforma koja korisnicima omogućava da brzo razviju i ponude svoje aplikacije korištenjem globalne mreže Microsoft podatkovnih centara. Aplikacije je moguće razviti korištenjem bilo kojeg programskog jezika, alata ili frameworka, bez brige o serverskoj infrastrukturi. Azure omogućava skaliranje aplikacija i usluga prema radnom opterećenju te plaćanje isključivo za resurse koje vaša aplikacija koristi.

“Veliko nam je zadovoljstvo objaviti da su Azure cloud servisi od danas komercijalno dostupni u Bosni i Hercegovini. U narednom periodu kroz naše i partnerske skupove, odnosno treninge za programere i IT profesionalce, predstavit ćemo sve pogodnosti koje Azure pruža, sa fokusom na uštede koje je moguće ostvariti prilikom transformacije tradicionalnih servisa u cloud, ali i hibridne scenarije koji podrazumijevaju korištenje postojeće infrastrukture u kombinaciji sa Azure servisima.”, rekao je Omar Krivošija, direktor Microsoft ureda u Bosni i Hercegovini.

Microsoft je u Bosni i Hercegovini još prije 2 godine podržao inicijativu Fakulteta informacijskih tehnologija iz Mostara da se rad na Azure platformi uključi u izučavanje na tom fakultetu, te su dvije generacije studenata već imale prilike da nauče nešto više o mogućnostima Azure platforme, baza podataka i pratećih servisa u sklopu predmeta Cloud Computing. Uz objavu o dostupnosti Azure servisa za 51 novo tržište, među kojima je i Bosna i Hercegovina, Microsoft je još objavio i dostupnost DocumentDB NoSQL servisa u probnoj verziji, novog servisa za pretraživanje, poboljšanja na Azure Web Sites i Azure Insights uslugama, kao i podršci za SQL Server AlwaysOn, odnosno podršci za API Management REST API.

Više informacijama o novostima vezanim za Azure platformu možete pronaći ovdje. Microsoft partneri, MSDN pretplatnici i članovi BizSpark programa, koji omogućava kompanijama mlađim od 5 godina koje se bave razvojem softvera da dobiju pristup kompletnom Microsoft softveru besplatno, imaju mogućnost da svaki mjesec iskoriste besplatni Azure kredit ukoliko želite da besplatno isprobate Azure u periodu od 30 dana, tokom kojih na raspolaganju dobivate kredit u iznosu od 200 američkih dolara koji možete servise, potrebno je da se prijavite putem zvanične web stranice.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.