Milanović u Jajcu: Ovo je važan grad u BiH i za Hrvate

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Hrvatski premijer Zoran Milanović posjetio je danas Jajce gdje se sastao sa načelnikom Općine Jajce Edinom Hozanom i predsjedavajućim Općinskog vijeća Jajce Mirkom Ljubezom. Nakon sastanka posjetio je franjevački samostan sv. Luke u Jajcu gdje ga je dočekao gvardijan Zoran Mandić koji mu je pokazao crkvu koja je u izgradnji.

“Došao sam vidjeti Jajce, to je važan grad u BiH, važan grad za Hrvate u BiH, u ovom kraju, koji je na kraju Federacije, nadomak Republike Srpske, tako da ekonomski ima dosta problema, slaba je ta protočnost, a tu Hrvatska država može pomoći ovako simbolički”, pojasnio je Milanović.

Prema njegovim riječima, vidio je da ima dosta privrednika, da se ljudi trude, ali je objektivno teško.

Milanović je dodao da je razgovarano o konkretnim projektima, u Travniku i Novoj Bili. Kako je kazao, sve što rade je relativno konkretno, s obzirom na ono što se radilo ranije, naročito u srednjoj Bosni.

Komentarišući odluku Rusije da obustavi izgradnju Južnog toka Milanović je kazao da je to projekat sa kojim je Evropska unija (EU) uvijek bila na “vi”.

“Nikada Evropska komisija nije bila najsretnija s tim. Hrvatska je tu, na samom početku, propustila priliku biti integralni dio projekta pa nam se onda nudio nekakav odvojak, a to na kraju krajeva ovisi o Rusima, o državama preko kojih to prolazi. Hrvatska je načelno zainteresirana za takve stvari, ali nije ovisna o tome. Mi imamo i svoje izvore energije, imamo alternativne pravce”, pojasnio je Milanović.

Milanović je prije dva dana doputovao u glavni grad BiH, gdje je u Sarajevu zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom prisustvovao obilježavanju početka rada Studentskog doma HKDD “Dr. Drago Dujmušić” na Stupu.

U okviru dvodnevne posjete posjetio je Vareš, Kreševo, Žepče, Vitez, Guču Goru, Novu Bilu i Jajce. Milanović se u ovim gradovima sastao sa predstavnicima lokalnih vlasti kao i predstavnicima katoličke vjerske zajednice.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.