da block

Miletić: Znamo gdje se krije Keljmendi

da block

Nakon operacija kodnog imena Besa, pod okriljem Interpola, s ciljem razbijanja međunarodnog lanca narkotika, gostujući za Kontekst Al Jazeere direktor Asocijacije šefova policija zemalja jugoistočne Evrope Zlatko Miletić najavio je novu akciju kojoj je cilj i hapšenje Nasera Keljmendija.

Keljmendi je napustio Bosnu i Hercegovinu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

“Po nekim našim operativnim saznanjima, mi znamo gdje se trenutačno nalazi ta osoba i projekt Besa nastavlja se kroz projekt Argos, koji će trajati dvije godine i koji će biti usmjeren upravo na takve poput Nasera Keljmendija”, kazao je Miletić.

Na pitanje da ako postoji međunarodna potjernica i ako je poznato gdje se nalazi Keljmendi, zašto ga policija onda ne uhapsi, Miletić je rekao da se prvo mora naći način da se privoli zemlja u kojoj se nalazi da ga uhapsi.

Bez odgovora

Direktor Asocijacije šefova policija zemalja jugoistočne Evrope je rekao da ne može odgovoriti u kojoj se zemlji Keljmendi nalazi, što je ponovio i kada je upitan da li se on nalazi na Kosovu.

U septembru je Miletić rekao da su policijske agencije u Bosni i Hercegovini i regiji pokušale učiniti sve da uhapse Nasera Keljmendija, osumnjičenog za trgovinu drogom i druga teška krivična djela.

Američke agencije CIA i DEA, koja je specijalizirana za suzbijanje narkotika, tragaju za jednim od vodećih osumnjičenih balkanskih narko bosova.

Keljmendi je državljanin BiH, a nalazi se na crnoj listi američkog State Departmenta.

On je iz Crne Gore prebjegao na Kosovo u vrijeme kada je bh. policija provodila akciju Lutka, u kojoj je 18 lica osumnjičeno za ubistva, trgovinu drogom i druga teška krivična djela.

(VisokoIN/Al Jazeera)