Milion Turaka popit će bosansku kafu iz Vispakove džinovske džezve

Pola godine nakon ulaska Bosnia kafe na tržište Republike Turske, za njom je krenula i Vispakova džinovska džezva. Ova svojevrsna atrakcija i simbol prave bosanske kafe koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda nalazi se u ovoj zemlji već mjesec dana, a obići će gotovo cijelu Tursku. Džinovska džezva do sada je bila u Adapazaru, Bursi, Inegolu i Altinovi, dok se ovih dana očekuje promocija u Istanbulu.

Najmanje million ljudi u Republici Turskoj će popiti Bosnia kafu iz najveće džezve na svijetu i na taj način će se susresti s tradicijom spremanja prave bosanske kafe. Prve reakcije onih koji su probali bosasnku kafu su da se “razlikuje od turske kafe po načinu spremanja, te da je pitkija i da nema posljedica koliko god da se kafe popije dnevno”.

Turci su primijetili da se bosanska kafa peče, zalijeva, pušta da ‘kihne’, te da su jako bitni kajmak (pjena) koji zadržava aromu i tzv. ačik boja.

Džinovska džezva iz koje se popije oko 650 litara kafe ili 8000 fildžana, a za čije punjenje je potrebno oko 65 kg. kafe, privukla je pažnju i mnogobrojnih turskih medija, sa naglaskom da je riječ o ‘bosanskom izumu’.

U samo nekoliko mjeseci, put Turske uskoro kreće i treći šleper Bosnia kafe, a cilj je da se na ovo zahtjevno tržište mjesečno plasira po jedan šleper ovog proizvoda, sa proširenjem izvoznog asortimana na proizvode iz Vispakovog programa ‘Bosanske kuhinje’, kao što su začini, mješavine i dodaci jelima, te drugi proizvodi iz prehrambenog portfolija cijele AS GROUP.

U okviru promotivnih aktivnosti, prehrambena industrija Vispak predstavila se i na ovogodišnjem “Svjetskom sajmu hrane – Istanbulu 2012”, najvećim te vrste u Turskoj, sa džinovskom džezvom i Bosnia kafom, gdje su posjetitelji pokazali veliko interesovanje ne samo za Vispak, nego i za našu zemlju.

Prva pošiljka Bosnia kafe na tržište Republike Turske u pakovanjima od po 100 i 200 grama realizirana je početkom aprila ove godine. Vispakov proizvod našao se na policama turskih prodavnica i u promotivnim katalozima, čime je Vispak i na ovaj način dokazao da je u stanju zadovoljiti visoke kriterije kvaliteta i sigurnosti hrane.

(VisokoIN)

Vezani članci

Visočki Neimax nastavio trend rasta pored svih problema

VISOKOIN.COM

VISOKO: U porodičnoj kući pronađeno beživotno tijelo

VISOKOIN.COM

PROMOVISANA MONOGRAFIJA “VISOKO I OKOLINA KROZ HISTORIJU II – OSMANSKI PERIOD”

VISOKOIN.COM

Tradicionalni rafting Eko-Vikinga i otkrivanje spomen ploče Adnanu Džafiću

VISOKOIN.COM

Ekipa “Bosanskog viteza” uputila čestitku povodom Dana državnosti BiH

VISOKOIN.COM

Tarik Halilović: Opozicija je ujedinjena, građani Visokog moraju biti na prvom mjestu inače Statut neće proći

VISOKOIN.COM

Unesite komentar