Milorade, budi muško i raspiši referendum o NATO-u

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prije dvije sedmice gromoglasno je najavio mogućnost raspisivanja referenduma o NATO-u, nakon što je Sjevernoatlanski savez podržao odluku Ustavnog suda BiH da se vojne lokacije u RS-u uknjiže na ime države Bosne i Hercegovine.

Okuražio se aktuelni predsjednik Republike Srpske da prkosi i Zapadu i Srbiji, međutim kako vrijeme prolazi, predsjednika RS-a sve više izdaje snaga, a i hrabrosti je sve manje.

Dvije sedmice poslije, blijedi najava i mogućnosti raspisivanja referenduma a kamoli njegova realizacija.

“Narodna skupština RS-a bi u zaključcima preuzela obavezu dalje demilitarizacije BiH, a što se tiče pitanja vojnog angažovanja da se utvrdi neutralni vojni status, kao što to danas ima Srbija. Oni, koji govore o tome kako treba pratiti Srbiju, treba da znaju da je danas situacija sasvim drugačija. U Srbiji postoji odluka o tome, a u RS samo naznake i treba usvojiti konačnu odluku koja će važiti za ovo vrijeme i koja će definitivno biti usgalašena sa stavom Srbije, a to je neutralni vojni status”, rekao je Dodik jučer na pres-konferenciji.

Otkuda sada to da Narodna skupština Republike Srpske treba da utvrđuje nekakav “neutralan stav”, kada je samo prije nekoliko dana Dodik u Trebinju kazao da je za potpuno odbacivanje puta BiH ka NATO savezu? Zbog čega Milorad Dodik ne intezivira napore u cilju održavanja referenduma?

Ostavimo po strani to što Dodik, sa naknadnom pameću tvrdi, da Republika Srpska treba pratiti neutralni stav Srbije, iako baš, po Dodikovom mišljenju, i ne treba slijediti Srbiju. Kontradikcije u političkim stavovima Milorada Dodika nisu ništa neobičajno.

Ključno je pitanje, zašto Milorad Dodik “gasi” priču o referendumu o NATO-u? Ako je shvatio da je to besmisleno, to je dobro, a ako je shvatio da je kukavica još bolje.

N.H