Ministar Lagumdžija razgovarao sa Jonathanom Mooreom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Jonathanom Mooreom.

Sastanak je održan u povodu dvadesete godišnjice priznanja BiH od SAD-a, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija je istakao izuzetan značaj podrške Sjedinjenih Američkih Država i njene administracije za razvoj Bosne i Hercegovine i regiona u cjelini.

Ocijenio je da je 2012. godina za Bosnu i Hercegovinu veoma bitna i da je, osim reformi koje stoje pred BiH, ova godina posebno značajna i zbog dvadesete godišnjice priznanja BiH od SAD-a.

Moore je čestitao Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i ministru Lagumdžiji jer su u kratkom vremenu brojna važna pitanja pokrenuta sa mrtve tačke, uključujući i pitanje vojne imovine, koje je ključno za početak primjene Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), što je za Sjedinjene Američke Države veoma važno.

Ministar Lagumdžija i zamjenik ambasadora Moore su se saglasili u ocjeni da je nezamjenjiva uloga Sjedinjenih Američkih Država u izgradnji bh. društva na demokratskim standardima te integriranju BiH u NATO i Evropsku uniju.

(VisokoIN/Fena)