Ministar Tuka potpisao ugovore sa 319 studenata boračkih populacija

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Danas je u sali Općinskog vijeća Zenica 319 studenata – pripadnika boračkih populacija s područja Općine Zenica potpisalo ugovor sa ministrom za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Ekremom Tukom o stipendiranju za akademsku 2012/2013. godinu. Prema ovom ugovoru, studenti prve godine dobijaju 800 KM, a studenti ostalih godina studija po 1.200 KM. Ove stipendije isplaćuju se u osam jednakih rata i to po 100 KM za studente prve godine, a za ostale po 150 KM.

Obraćajući se stipendistima, ministar Tuka kazao je između ostalog:

– Ove godine za boračke stipendije Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvojila je ukupno 1,5 miliona KM i to je dosada najveći iznos sredstava izdvojenih za ove svrhe. Pored toga, donijeli smo i povoljnija zakonska riješenja po pitanju ostvarivanja prava na boračke stipendije. Naime, dosad je veliki broj studenata završnih godina fakulteta starosti do 25 godina gubio prava na stipendiranje, a sada je ta starosna dob proširena na 30 godina starosti i to za djecu demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, a za djecu šehida i poginulih boraca do 35 godina života. Sve ove povoljnosti odnose se, naravno, na redovne studente. Studenti boračkih populacija koji studiraju vani imaju također odnedavno prava na ove stipendije, ali pod uslovom da su završili srednju školu na području našeg kantona.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.