Ministar Vujanović: Cijene goriva u FBiH bit će niže od pet do 10 feninga, smanjenja kreću od sutra

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović kazao je danas nakon sjednice Vlade FBiH da će cijene goriva biti niže za od pet do 10 feninga. Cijene se počinju primjenjivati od sutra, a do kraja sedmice će cijene biti snižene na svim benzinskim pumpama u FBiH.

Ministar Vujanović kazao je kako je do sada više od 270 benzinskih pumpi zatražilo nižu cijenu goriva, što je više od 40 posto od ukupnog broja. Rok za obradu zahtjeva je tri dana.

Ministar je kazao kako je Ministarstvo trgovine FBiH sazvalo sastanak s distributerima naftnih derivata te je analizirano sve što je dovelo do povećanja cijena. Prema njegovim riječima, analizirani su ekonomski elementi koji su ponukali prometnike naftnim derivatima da donesu odluku o povećanju cijena, opravdanost povećanja cijena i iznalaženje ekonomskog modela da sve sve odvija u skladu sa slobodnim formiranjem cijena i na način da se izrade zakonski moduli o kontroli cijena koji će biti imeplementirani u slučaju da se ne zadovolje ekonomski interesi potrošača.

“Divljanje cijena barela i jačanje dolara došlo je nakon inauguracije u Rusiji, te najave konfrotacije Rusije i SAD-a. Došlo je do rasta tečaja dolara. Mi smo se maksimalno nadovezali za promjenjivi dio koji sugeriše visinu marže i tražili smo da maksimalno reduciraju svoje proizvodne troškove. Distributeri su govorili o svojim troškovima, kreditnim zaduženjima i ambicijama da šire poslovanje, kazavši kako je trenutna marža njima najminimalnije moguća, ali smo ima kazali da potrošači žele da se poštuje ekonomska realnosti a to je da smo u zemlji koja ima ovakvu kupovnu moć. Ambicija i želja je da Vlada FBiH apsolutno artikulira sve ono što javnost želi”, rekao je Vujanović.

Istakao je kako su promptno reagovali i da su u ponedjeljak zaprimili već 100 zahtjeva, a do danas 270 zahtjeva benzinskih pumpi za smanjenje cijena goriva, do ukupno 680 koliko ih ima. Rok za obradu zahtjeva je tri dana, tako da se smanjenje cijena očekuje od petka, 15. juna, pa do kraja sedmice kako zahtjevi budu pristizali.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.