Ministri iz SDA će dolaziti na posao, iako su smijenjeni!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pravni savjet SDA tek treba da zauzme stav i da da instrukcije u vezi sa eventualnim pokretanjem procedura ocjene regularnosti održanih kantonalnih skupština na kojima je smijenjeno 17 ministara te stranke.

Rekli su ovo u SDA, te dodali da će do tada smijenjeni ministri, u skladu sa propisima, dolaziti na posao, prenose Nezavisne novine.

Skupštine Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona u ponedjeljak su razriješile ministre iz SDA, dok je u ZDK razriješen i predsjedavajući Skupštine, a isti dan je Sulejman Tihić, predsjednik SDA, nakon sjednice njenog Predsjedništva istakao da SDA neće odstupiti sa svojih pozicija.

Tokom sjednica skupština poslanici SDA su istakli da su one sazvane mimo propisa, te da insistiraju na zakonitosti.

Miralem Galijašević (SDA), smijenjeni predsjedavajući Skupštine ZDK, kazao je danas da će čekati stav centrale stranke u vezi sa dešavanjima u svim kantonima i do tada kantonalni odbori SDA neće ništa poduzimati.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA i poslanik te stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, rekao je da je evidentno da se griješilo u kantonalnim skupštinama.

“Nije nam želja nazor ostati u vlasti nego da bude poštovan zakon. Ako vlast ne poštuje zakone, šta očekivati od građana”, tvrdi Zukić.

Napomenuo je da po propisima smijenjeni ministri rade dok ne budu izabrani novi.

Senad Šepić, potpredsjednik SDA, istakao je da će ta stranka tražiti da se istance sistema vlasti očituju gdje su god prekršene procedure, ali nije mogao reći ništa konkretnije.

“Prihvatamo kao razlog smjena da postoji druga parlamentarna većina, ali insistiramo da se radi po zakonu”, dodao je Šepić.

Amir Fazlić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, juče nije želio davati izjave, uputivši nas na uže rukovodstvo stranke.

Podsjećamo, do smjena ministara iz SDA došlo je nakon što je SDP raskinuo koaliciju sa SDA, te dogovorio novu sa SBB BiH. Ovo je uslijedilo nakon što SDA prošle sedmice nije glasala za ovogodišnji budžet BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.