Ministrica Dilberović nije spomenula Konjević Polje za tri godine svog mandata

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić upozorila je da se svakog septembra u različitim gradovima širom zemlje ponavljaju priče o diskriminaciji djece po etničkoj i vjerskoj osnovi te optužila ministricu obrazovanja u Vladi FBiH Elviru Dilberović da nije uradila ništa da napravi bilo kakav iskorak “ka prekidu prakse segregacije i diskriminacije u našoj zemlji”.

– Ministarstvo obrazovanja i nauke nema nijedno drugo stvarno zaduženje osim koordiniranja i neke vrste institucionalne pozicije za političko pregovaranje na različitim nivoima u svrhu poboljšanja statusa đaka i osiguranja pristupa obrazovanju bez diskriminacije – navodi Ćudić u saopćenju za javnost Naše stranke i ističe primjera diskriminacije u Kiseljaku i Tramošnici na koje, kako navode, federalna ministrica nije reagirala.

Ćudić dodaje kako se “na terenu provodi etničko čišćenje, a institucije se ponašaju kao da postoje ‘naša’ i ‘njihova’ djeca”.

-Sarajevska javnost ne zna ili neće da zna da problem bojkota nastave u Konjević Polju kod Bratunca i u Vrbanjcima kod Kotor-Varoša nije okončan. Ne zna i neće da zna da su pravosudne institucije nepravilno tumačile Zakon o zabrani diskriminacije u ovim slučajevima, jer sudije na osnovnim sudovima nisu obučene za primjenu ovog Zakona. Ne znaju ili neće da znaju da ovdje nije samo riječ o upisivanju naziva ‘bosanskog jezika’ u knjižice, već je riječ o sistemskoj diskriminaciji u ulaganju u naučno-tehnička pomagala, osiguranje kadrova i podršku područnim školama gdje žive nevećinske zajednice u RS-u – navodi Ćudić u saopćenju za javnost Naše stranke i proziva SDA što od svog kadra – Elvire Dilberović nije zatražila da podnese ostavku, jer “nije ni otišla na mjesta gdje se posljednjih godina lomi priča o segregaciji, diskriminaciji i obrazovanju u BiH”.

(Visokoin.com / Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.