Ministrice Vlade ZDK posjetile Medicu Zenica

Udruženje „Medica“ Zenica juče su posjetile tri ministrice Vlade Zeničko-dobojskog kantona, gđa. Amra Babić – ministrica finansija, gđa. Senka Balorda – ministrica zdravstva, gđa. Bernadeta Galijašević – ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i gđa. Berjana Ačkar, sekretar Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Tokom posjete gošće su sa direktoricom „Medice“ Zenica, mr.sci. Sabihom Husić, razgovarale o dugogodišnjem radu i iskustvima „Medice“ Zenica, primjerima dobre prakse iz Zeničko-dobojskog kantona, dobre saradnje „Medice“ Zenica i Zeničko-dobojskog kantona u iznalaženju prelaznih rješenja za adekvatno zbrinjavanje žrtava nasilja kao i izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, koji su prepoznati i prezentirani ne samo u Bosni i Hercegovini već i šire.

– Važno je istaći da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti ZDK prepoznaje žrtve nasilja kao socijalnu kategoriju, ali i daje definiciju ko su žrtve nasilja, koja prava imaju kao i predviđa privremeni smještaj žrtava nasilja u sigurnu kuću. Gošće su istakle da je rad „Medice“ evoluirao, te se polje djelovanja vremenom razvijalo kako bi se na sveobuhvatan način zadovoljile potrebe zajednice a prije svega njenih najugroženijih žena i djece žrtava nasilja i traume – saopćeno je iz Udruženja “Medica”.

Tri ministrice relevantnih ministarstava Zeničko-dobojskog kantona i Sekretar Vlade Zeničko-dobojskog kantona u okviru pomenute posjete imale su priliku da upoznaju polaznice obuka za zanimanje u okviru programa ekonomskog osnaživanja, žene i djecu korisnice Sigurne kuće „Medica“ Zenica kao i da se upoznaju sa osobljem „Medice“ Zenica i raspoloživim kapacitetima koje „Medica“ Zenica stavlja na raspolaganje i uz pomoć postojećih resursa iz zajednice, zalaže se i štiti prava najugroženijih kategorija u zajednici i iznalazi najbolja rješenja i modele zaštite žrtava i prevencije nasilja i traume.

– „Medica“ Zenica u partnerstvu sa nevladinim organizacijama i vladinim institucijama kao i međunarodnim organizacijama, zalaže se za dostojanstven život bez nasilja i diskriminacije, te doprinosi kreiranju politika i strategija koje kreiraju okruženje u kojem svaka individua ima jednake mogućnosti kako u porodici tako i u zajednici, a u skladu sa međunarodnim standardima – navode iz Udruženja “Medica”.

(VisokoIN)