Mira iz njemačke firme ukrala tri miliona eura, pa otišla u policiju: Nisu mi vjerovali

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Scenarij bolji nego u filmu odvijao se u ponedjeljak na Zemaljskom sudu u Aschaffenburgu dok je optužena Mira O. prepričavala kako je kompaniji za koju je radila ukrala gotovo tri miliona eura te ih odnijela u ruksaku, a onda na njih zaboravila.

Naime, Mira je 10. marta ove godine, iz sefa u zaštitarskoj firmi IWS Werkschutz u kojoj je radila ukrala tri miuliona eura. Uzela je kolegi ključeve od sobe u kojoj svoj novac čuvaju HypoVereinsbank, Postbank i Volksbank u Frankfurtu na Majni. Izvadila je novac, spakirala ga u svoj žuti Adidas ruksak i prošla kraj stražara bez provjere i mirno odšetala iz firme.

– Nikad me nisu provjeravali, rekla je Mira i objasnila zašto je počinila krađu.

“Ljutilo me što me iskorištavaju, proživjela sam mobing, a bila sam predana i izvrsna na poslu”, rekla je Mira.

“Već u autu mi je bilo jasno da sam napravila “veliko s…”. Vozila sam uokolo, lutala, a ujutro sam otišla na policiju u Frankfurt i rekla da sam svom poslodavcu ukrala tri miliona eura”.

Ali policajac u 18. frankfurtskoj stanici joj nije povjerovao i poslao ju je kući.

“Kolega je nije dobro slušao niti shvatio ozbiljno, samo je napisao formalni zapisnik i savjetovao joj da potraži pomoć”, rekao je glavni istražitelj Michael S. (32).

Ali, u ponedjeljak je postalo jasno da Mira govori istinu. Kolege su otkrile nedostatak novca kad je trebala krenuti isplata Bundesbanki. Video snimke su pokazale kako je Mira O. tokom svoje jutarnje smjene stavila u ruksak 30 paketića s novčanicama od 200 i 500 eura.

U isto vrijeme Mira je u Frankfurtu tražila advokata koji bi je zastupao, ali niko joj nije vjerovao niti želio pomoći.

Policija je tad krenula u potjeru za Mirom, pretražili su joj stan u Frankfurtu, ali nisu našli ništa. Miru su uhapsili u utorak, rekla je da je imala psihički slom i zaboravila gdje je novac, ali je odbila podvrgnuti se hipnozi.

Gdje je novac, policija do sada nije uspjela doznati. Istražitelji sumnjaju kako su Mira O. i njezin suprug već od 2014. godine prali novac.

Oboje su s Kosova, a suprug joj radi kao prodavač automobila u jednoj automobilskoj kući na Kosovu. Otkriveno je da je povukao iz Njemačke pola milijuna eura koje je Mira dobila od prodaje kuće, ali nije objasnio za što mu treba taj novac.

Dva njegova automobila (Mercedes E 250 i VW Touareg) istražiteljima tokom istrage su bila nedostupna jer je jedan u Švicarskoj, drugi na Kosovu.

Presuda Miri O. se očekuje u petak, a mogla bi dobiti do 10 godina zatvora.

Frankfurtski mediji s velikim zanimanjem izvještavaju o ovom slučaju. Bild u šaljivom tonu piše kako bi Miri O. na pljački mogli pozavidjeti i šefovi velikih kriminalnih bandi i klanova.

Više vijesti