Mirsad Hadžikadić: Hrvatska omalovažava BiH, vrijeme je za odgovor

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić oglasio se saopštenjem za javnost u kojem upozorava na neprijateljski odnos Hrvatske prema BiH.

“Dobrosusjedski odnosi znače poštovanje, uzajamno pomaganje i kooperaciju. Bosna i Hercegovina i Hrvatska dijele oko 1000 kilometara zajedničke granice. Hrvatska često daje izjave kako joj je Bosna i Hercegovina najvažniji susjed. Međutim, izjave deklarativne podrške ne prate akcije na terenu.

Čak naprotiv, ponašanje Hrvatske prema Bosni i Hercegovini se često može okarakterizirati kao omalovažavanje i poniženje. Hrvatska gradi Pelješki most, ignorišući zabrinutost koja dolazi iz BiH. Uzgred rečeno, most se pravi novcem iz EU fondova, a radove izvode Kinezi. Pored toga, Hrvatska ne rješava pitanje imovine naših građana u Hrvatskoj.

Hrvatska neće da gradi most u Bosanskoj Gradišci, beskonačno odugovlačeći procedure. Hrvatski predstavnici pokušavaju na razne načine predstaviti građane BiH kao radikalne ekstremiste.

Hrvatska sada ide korak dalje i opasno ugrožava zdravlje građana Bosne i Hercegovine. Naime, i pored oštrog protivljenja građana Bosne i Hercegovine i njenih političkih predstavnika vezanih za planirano odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini naše države, građani Bosne i Hercegovine nailaze na ignorisanje od strane Hrvatske koja nastavlja sa svojim planovima.

Vrijeme je da Bosna i Hercegovina i njeni građani odgovore recipročno. Građani imaju moć da bojkotuju hrvatske proizvode i zaobilaze hrvatska odmarališta, a institucije Bosne i Hercegovine treba da se bore za interese BiH u međunarodnim forumima uključujući i arbitraže i sudove.

Moramo konačno shvatiti da u međunarodnim odnosima nema ljubavi, nego samo interes. Vrijeme je da se i mi počnemo brinuti o vlastitim interesima i da ustanemo u njihovu zaštitu.

Nakon presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju za udruženi zločinački poduhvat koji su vodili HDZ Hrvatske i BiH, Bosna i Hercegovina još uvijek očekuje službeno očitovanje institucija Republike Hrvatske, odnosno jasno distanciranje te države od ideologije koja je dovela do tog zločina u kojem je učestvovala zajedno sa akterima iz Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

Vezani članci

Špago novi potpredsjednik SDA, Biščević Tokić predsjednica GO

VISOKOIN.COM

Preporuke zbog vrućine: Radnici ranije na posao, parlamentarci da se laganije obuku

Visokoin.com

Drama u Rijeci: Bosanac pucao u oca kćerkinog momka, nije odobravao njihovu vezu

Visokoin.com

EU: Od iduće godine u automobilima obavezna crna kutija

Visokoin.com

Dječaka ujeo poskok za lice, hitno prebačen u bolnicu

VISOKOIN.COM

Vučić: Dok sam ja predsjednik u Srbiji neće biti rezolucije o Srebrenici

VISOKOIN.COM