Mirza Teletović oglasio se o odlasku iz reprezentacije BiH

Mirza Teletović je obavio razgovor sa potpredsjednikom Košarkaškog saveza BiH Sejom Bukvom, gdje se razgovaralo o budućnosti našeg kapitena u bh. selekciji, kao i samim pretkvalifikacijama, a nakon razgovora sa detaljima je upoznat i selektor Duško Vujošević.

Dogovoreno je kako Mirza Teletović neće igrati pretkvalifikacije, kako bi se dao prostor mlađim igračima.

To ni u kom slučaju ne znači da se Mirza oprostio od reprezentacije BiH, koja je dio njegovog identiteta i za koju nastupa više od 10 godina.

“Sve ono što se desilo u prošlim kvalifikacijama ostavilo je velikog psihološkog traga na meni, što se odrazilo i na moje igre u klubu. Nažalost, niko me nije zaštitio od medijskog linča, niti to pokušao, a samo su se trebale iznijeti činjenice. Na kraju sam morao sam sebe zaštititi i svoju porodicu, a potrudio sam se da izgladim incident i javnosti objasnim sve što se dešavalo. I ovim putem želim zahvaliti svima koji su prepoznali moju iskrenost i saslušali sve relevantne činjenice. Umjesto da krenemo dalje, selektor me se odrekao, iako sam želio biti dio tima koji je putovao u Švedsku. To je sada dio prošlosti, ali sve što se dešavalo itekako je uticalo na mene.

Dakle, još jednom podvlačim – od reprezentacije se nisam oprostio i bit ću na raspolaganju u budućnosti, ali nakon razgovora sa gospodinom Bukvom, odlučili smo da ne igram u pretkvalifikacijama. Ukoliko se promijeni sistem takmičenja, rado ću se odazvati novom selektoru, a smatram da u pretkvalifikacijama šansu za dokazivanje i igru trebaju dobiti mlađi igrači, pred kojima je svijetla budućnost, jer imamo kvalitet da savladamo sve protivnike. Zbog svoje budućnosti i karijere, odluka da preskočim pretkvalifikacije nije donesena ishitreno, već sam o tome jako dugo razmišljao.

Znam da će biti i onih koji će sve protumačiti krivo, ali svi koji me poznaju znaju koliko volim Bosnu i Hercegovinu i sa koliko žara, želje, strasti i entuzijazma nosim dres BiH.

Uostalom, po završetku karijere ću nastaviti živjeti u najljepšoj zemlji na svijetu – BiH i niko mi ne može oduzeti činjenicu da sam njen ponosni građanin”, naglasio je Teletović.