Mislite da je Sjeverna Koreja siromašna, grdno se varate!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sjeverna Koreja smatra se siromašnom državom. Međutim, izgleda da je ipak bogatija nego što smo mislili. Ili barem ima potencijal da to bude.

Tajanstvena država

Ova tajanstvena država raspolaže mineralnim izvorima koji vrijede najmanje šest triliona dolara. Tajna države “leži” uglavnom na neiskorištenim resursima, kao što su gvožđe, zlato, magnezit, cink, bakar, krečnjak, molibden i grafit.

Zemlja Sjeverne Koreje posjeduje i veliku količinu metala potrebnih za proizvodnju pametnih telefona i drugih tehnoloških proizvoda. Ali, dok je izolovana država bogata prirodnim resursima, njihovo iskorištavanje ostaje pitanje koje visi u vazduhu.

Teško je dobiti tačne procjene potencijalnog bogatstva Sjeverne Koreje. Ipak, prema procjeni južnokorejskog istraživačkog instituta za 2012., ona posjeduje bogatstvo u vrijednosti od 10 triliona dolara, što je nekoliko puta više od svog južnog susjeda, objavio je Economist.

Sjevernokorejski stručnjak Leonid Petrov rekao je da su procjene od šest triliona dolara nerealne, ali je priznao da je tačnu brojku teško utvrditi. Naveo je da Pyongyang decenijama izvozi minerale svojim saveznicima, poput Kine i SSSR-a, ali da su međunarodne sankcije ograničile njene izvozne sposobnosti u posljednje vrijeme.

Zatvoreno tržište

Petrov je istakao da nedostatak odgovarajuće opreme za rudarstvo i potencijalnih kupaca otežao Sjevernoj Koreji da proda ono što je uspjela da izvuče iz zemlje. Također, rekao je da je Kina zainteresirana za održavanje trgovine za Pyongyangom, a posebno za održavanje monopola u određenim oblastima.

– Kina je zainteresirana da Sjevernu Koreju zadrži kao zatvoreno tržište dragocjenih metala – tvrdi Petrov.

Rudarski sektor ostaje presudan za ekonomiju Sjeverne Koreje i mnogi stručnjaci smatraju da tako uspijeva da pokrije vojne troškove. Inače, privatno rudarstvo je nezakonito u ovoj zemlji, a oko 14 posto njene ekonomije čine rudarski podzemni resursi.

Sjeverna Koreja čak oko 90 posto vanjske trgovine ima sa Kinom. Preko Kine, kako se pretpostavlja, ima pristup međunarodnom finansijskom sistemu u kojem dominira SAD.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.