Misteriozna bolest slična AIDS-u širi se Azijom

Otkrivena je misteriozna nova bolest zbog koje mnogi stanovnici Azije imaju simptome slične AIDS-u, iako nisu zaraženi HIV-om.

Imunološki sistem pacijenta uslijed ove bolesti postaje oštećen. Zbog toga se ne mogu obraniti od bakterija kao što to čini imunološki sistem zdravih ljudi. Nije poznato što potiče ove simptome, ali čini se da bolest nije zarazna.

Ovo je druga vrsta stečenog imunološkog nedostatka, koje nije naslijeđeno i javlja se kod odraslih, ali se ne širi poput AIDS-a putem virusa, rekla je dr. Sarah Browne. Ona je bila jedna od voditelja istraživanja misteriozne bolesti na Tajlandu i Tajvanu gdje je većina slučajeva otkrivena 2004. godine. Njihov izvještaj objavljen je u New England Journal Medicine.

‘Ovo je apsolutno fascinantno. Vjerovatno sam vidio najmanje tri pacijenta sa simptomima sličnima AIDS-u posljednjih desetak godina’, rekao je dr. Dennis Maki sa Univerziteta u Wisconsinu u Madisonu. Naime, i u SAD-u je zabilježeno nekoliko ovakvih slučajeva.

Moguće je da infekcija neke vrste može potaknuti bolest, čak i ako se bolest ne širi od osobe do osobe, rekao je dr. Maki. Bolest se u prosjeku pojavljuje oko 50 godine života, i ne mora je imati niko od ostalih članova porodice ili predaka. Stoga nije vjerovatno da je za nju odgovoran jedan gen.

Kim Nguyen, 62-godišnjakinja iz Vijetnama koja živi u SAD-u od 1975. godine teško je oboljela te je potražila pomoć nakon što nikako nije mogla sniziti visoku tjelesnu temperaturu 2009. godine. U Vijetnamu je Kim u razdoblju od 1975. do 2009. bila dva puta.

‘Isprva se činilo da ima tuberkulozu, ali se pokazalo da nije tako’, rekao je dr. Carlton Hays Jr., porodični ljekar te dodao da je u to vrijeme Kim bila izgubila nekoliko kilograma.

Kasnije je Kim upućena Nacionalnom institutu za zdravlje u kojem su proučavali slične slučajeve. Ondje je već gotovo godinu dana i prima terapiju. ‘Sada se osjećam odlično. Ali kada sam bila bolesna, imala sam vrtoglavice, glavobolje, gotovo sam se rušila. Ništa nisam mogla jesti’, ispričala je Kim.

Još uvijek je teško utvrditi broj smrtnih slučajeva vezanih za to oboljenje koje predstavlja zabrinjavajuću pojavu.

(VisokoIN)