Misteriozni portparol talibana napokon pokazao lice

Talibani su preuzeli kontrolu nad Avganistanom, a na prvoj konferenciji za novinare koju su potom održali uglavnom je govorio njihov portparol Zabihullah Mudžahid.

Mudžahid je odgovorio na mnoga pitanja reportera na istorijskoj konferenciji za novinare, na kojoj je ustvrdio da će se prava žena poštivati u okvirima islamskog zakona. Za većinu prisutnih novinara bilo je važno i nešto drugo – prvi put su vidjeli njegovo lice. Godinama je djelovao u sjeni, bio je samo glas s druge strane telefonske linije, piše BBC.

Yalda Hakim iz BBC-ja kaže da je bila šokirana vidjevši prvi put lice muškarca s kojim je razgovarala više od deceniju te kako odgovara na prvo pitanje jedne novinarke. Portparol je pokušavao postići pomirljiv ton, rekavši kako talibani ne žele nikakve unutrašnje ili spoljne neprijatelje. Ali, Hakim tvrdi kako to odstupa od nekih poruka koje je od njega prije dobijala.

“Godinama je slao krvoločne izjave, a sada je odjednom postao miroljubiv?”
“Neke od tih poruka bile su tvrdokorno islamističke. Mogli biste pomislili kako će ovaj tip biti krvoločan prema Amerikancima i prema bilo kome u avganistanskoj vladi. A danas sjedi tamo i kaže da neće biti odmazde. Godinama je slao ove krvoločne izjave, a sada je odjednom postao miroljubiv? Teško je to prihvatiti”, kaže Hakim.

Mudžahid je zapravo sjedio na mjestu koje je donedavno pripadalo Dawi Khanu Menapalu, direktoru avganistanskog medijskog i informacijskog centra, kojeg su talibanski militanti ubili početkom avgusta. Mudžahid je tada preuzeo odgovornost i rekao da je Menapal ubijen u ciljanom napadu.

Mnogi drugi novinari pisali su na Twitteru o svojim iskustvima s Mudžahidom, uključujući BBC-jevog veterana Johna Simpsona koji ga je nazvao “relativno umjerenim, ugodnim čovjekom”. Ali, godinama se spekulisalo da bi talibanski portparol zapravo mogao biti više od jedne osobe.

“On možda nije samo jedna osoba”

Lyse Doucet, glavna međunarodna dopisnica BBC-ja, rekla je da su se ove rasprave vodile mnogo prije nego što su se pojavile društvene mreže, u vrijeme kad su ga novinari morali zvati na fiksni telefon. Neki su sugerisali da je čovjek koji je u utorak sjedio pred kamerama izgledao premlad da bi bio s talibanima kroz sve te godine.

“Godinama se spekulisalo da je to izmišljeno ime, da je bilo mnogo Zabihullaha koji su se izmjenjivali.

Sada, naravno, svi prihvatamo da je ovo Zabihullah Mudžahid. Možda i nije?” kaže Doucet.

Misterija identiteta

Hakim kaže da je misterija u vezi s njegovim identitetom dio talibanskog plana: “Talibani su takvi, oni su organizovani i ideološki usmjereni, ništa se ne radi slučajno. Stvorila se misterija oko jedne osobe, odjednom se ona pojavi na ekranu, niste mogli bolje napisati scenarij.”

Bez obzira na to da li je Mudžahid ista osoba koja je godinama kontaktirala s medijima u ime talibana, Hakim kaže da je suzdržana oko njegovih riječi na konferenciji za novinare u utorak uprkos njegovim nastojanjima da djeluje odmjereno.

“Upozorenje je bilo pozivanje na šerijatski zakon. Još uvijek nisu iznijeli kako će to izgledati. Tako je to s talibanima, varljivi su i šarmantni, znaju koristiti prave riječi, ali nikad niste sigurni možete li im vjerovati. Puno je tajnovitosti, znamo li mi uopšte ko su oni?” zaključuje Hakim.

Unesite komentar