da block

Mitovi o farbanju kose

da block

Donosimo vam nekoliko mitova o farbanju kose koji nisu tačni i u koje ne treba više da vjerujete, ako do sada jeste. Farbanje smanjuje volumen kose. Zapravo, istina je drugačija.

Sastojci koji utiču na promjenu boje kose izazivaju povećanje kutikule, tako da svaka vlas vizuelno izgleda gušće i punije. Farbanje oštećuje kosu. Kada nanesete farbu na kosu, otvarate kutikulu kako bi se željena boja prenijela u nju i da – to izaziva oštećenje.

Ali korištenjem pravih proizvoda to možete spriječiti, a oni se dodaju u farbu da bi vam kosa bila što manje oštećena. Morate ofarbati obrve da bi se slagale uz boju kose. Ovo nije nužno i stvar je izbora.

Tamnije obrve u odnosu na kosu mogu lijepo uokviriti vaše lice, a sa druge strane – ako volite da vam se slažu nijansa kose sa obrvama, ofarbajte ih.

Pranje kose nakon farbanja je uredu. Nakon farbanja bi trebalo da sačekate 72 sata prije drugog pranja kose, jer je toliko vremena potrebno kutikuli da se u potpunosti zatvori – što “zarobljuje” boju. Za kosu koristite mlaku ili hladnu vodu, da biste spriječili isušivanje.