Mladi bh. rukometaši večeras protiv Norveške

Juniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će u Brčkom protiv selekcije Norveške igrati prvu utakmicu kvalifikacija za evropsko prvenstvo ove godine.

Rukometni savez BiH je domaćin kvalifikacionog turnira koji će biti održan u Brčkom od 8. do 10. aprila, a na turniru će pored selekcije BiH nastupiti reprezentacije Bjelorusije, Norveške i Švedske.

Izabranici selektora BiH Jasmina Mrkonje pokušat će savladati renomiranog protivnika, ali mladi bh. rukometaši u ovaj kvalifikacioni ciklus ulaze bez imperativa pobjede. Takav pristup je postavio Mrkonja želeći da njegovi rukometaši započnu utakmice bez pritiska, ali borbeno s ciljem da ostvare što bolji rezultat i ako se ukaže prilika izbore nastup na EP-u.

Mrkonja je ranije izjavio da stručni štab selekcije BiH u svakom slučaju od svih igrača očekuje maksimalno zalaganje i borbu u svakoj utakmici.

– Svim reprezentativcima je rečeno da nemamo imperativ u ovom kvalifikacionom ciklusu, te da od njih tražimo samo borbenost. Ne želimo da nam igrači budu opterećeni imperativom pobjede, ali želimo pokušati pobijediti u svakoj utakmici – izjavio je Mrkonja za Fenu.

Istaknuo je da su favoriti Šveđani i Norvežani, ali da ne treba otpisati ni Bjeloruse koji su odlična rukometna reprezentacija, te dodao da se uprkos kvalitetu protivnika BiH ne treba predavati jer je ova generacija mladih bh. rukometaša u prošlosti pružila jak otpor vrhunskim selekcijama.

– Ova generacija je pružila izvanredne partije prije dvije godine u Danskoj, kada smo ravnopravno igrali s domaćom selekcijom i Francuzima koji su postali evropski prvaci. Nismo ni mi neiskusna ekipa na kojoj će velesile popravljati gol razliku. Idemo da se borimo, pa ako uspijemo pobijediti bit će odlično – rekao je Mrkonja.

Utakmica između BiH i Norveške će biti odigrana večeras u 20 sati u Brčkom.

Unesite komentar