Mladi koji puše kanabis imaju manji IQ

Međunarodni tim naučnika je otkrio da oni koji počnu pušiti kanabis prije nego postanu punoljetni, dok im je mozak još u razvoju, imaju manji IQ.

Naučnici su više od 20 godina pratili živote grupe ljudi iz Dunedina na Novom Zelandu. Oni su uključeni u istraživanje kada su bili djeca i prije nego je iko od njih počeo koristiti kanabis. Svi uključeni u istraživanje su često intervjuisani, sve dok nisu napunili 38 godina.

Nakon što su uzeli u obzir druge faktore, kao što je konzumiranje alkohola, duhana ili drugih droga, kao i godine školovanja, naučnici su zaključili da oni koji su često koristili kanabis imaju manji IQ. Što su češće pušili kanabis, to im je IQ bivao manji.

Najveće posljedice su primijećene kod onih koji su počeli pušiti kao adolescenti i koji su nastavili tu praksu i kasnije. Naime, oni su u prosjeku imali za osam poena manji IQ. Smanjenje ili potpuni prestanak korištenja kanabisa nije imao nikakav pozitivan utjecaj na njihov IQ, prenosi BBC.

Profesor Terrie Moffitt sa Instituta za psihijatriju pri Kraljevskom koledžu u Londonu, jedan od članova istraživačkog tima, je rekao da ovo istraživanje ima veliki utjecaj na shvatanje o opasnosti koju predstavlja pušenje kanabisa.

“Ovo istraživanje je zahtijevalo veliki naučni napor. Pratili smo 1.000 učesnika, testirali smo njihove mentalne sposobnosti dok su bili djeca i prije nego su počeli konzumirati kanabis, a testirali smo ih i 25 godina kasnije, nakon što su neki od njih postali ‘hronični korisnici’. Učesnici istraživanja su bili iskreni kada su u pitanju njihove navike korištenja kanabisa, jer su vjerovali u povjerljivost podataka, a čak 96 posto učesnika je završilo istraživanje započeto 1972. godine. Ovo je specijalno istraživanje i urađeno je na tako profesionalan način da sa sigurnošću mogu reći da je kanabis štetan za mozak maloljetnika, ali da nema nikakav utjecaj na mozak punoljetnih osoba”, rekao je Moffitt.

(VisokoIN)