Mladi košarkaši Kosova dobili vize za dolazak u BiH

Kako je za Al Jazeeru potvrđeno iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, u pasoše mladih košarkaša Kosova su u Ambasadi BiH u makedonskoj prijestolnici Skoplju izdate i opečaćene vize kojima mogu doći na turnir u Sarajevo.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je ranije kako će košarkašima kadetske reprezentacije Kosova do kraja jučerašnjeg dana biti izdate vize, te kako je predsjednik Košarkaškog saveza bh. entiteta Republika Srpska Boris Spasojević promijenio svoj stav.

Na pitanje zbog čega je procedura trajala danima, bh. šef diplomatije je rekao kako je Spasojević promijenio svoj stav.

– Mi smo tek večeras dobili stav potpredsjednika KS BiH, odnosno predsjednika KS RS-a da on stoji iza ovog takmičenja i da smatra da treba izdati vize selekciji Kosova. Zbog toga smo izgubili nekoliko dana, mogao je to reći i ranije, kada je eksplicitno rekao da je protiv toga. S obzirom na to da su se okolnosti promijenile, stvoreni su neki drugi uslovi i vize će do kraja dana biti izdate – rekao je sinoć ministar.

Nešto ranije, Evropska košarkaška federacija (FIBA Europe) dala je rok sinoć do 20.30 sati Bosni i Hercegovini da se izdaju potrebne vize mladim košarkašima Kosovakako bi mogli nastupiti na Evropskom prvenstvu B divizije igrača do 16 godina koje je prije dva dana počelo u Sarajevu, te zaprijetili sankcijama bh. kući košarke.

U Sarajevu je prije dva dana počelo Evropsko prvenstvo B divizije za košarkaše do 16 godina, a u grupi D se nalazi Kosovo, zajedno sa BiH protiv koje je prije dva dana trebalo igrati prvu utakmicu.

No, igrači sa Kosova nisu došli u bh. prijestolnicu jer im u Ambasadi BiH u Skoplju nisu izdali potrebne vize.

Boris Spasojević, član Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH i predsjednik Košarkaškog saveza bh. entiteta Republika Srpska, za televizijsku kuću N1 je kazao kako nije u nadležnosti KSBIH da li će košarkaši s Kosova dobiti vize i što se njega tiče oni već danas ili sutra mogu dobiti vize.

– Sada se traži da se prebaci loptica na nekog drugog. Što se mene tiče i mojih saradnika, vize može dati sutra ili danas. Mogao je dati prije tri dana. Mi smo ljudi sportisti. Ne interesuje nas politika niti diplomatija – naglasio je on.

On je istakao kako je odluka Igora Crnadka, ministra vanjskih poslova BiH, da kosovski košarkaši ne dobiju vizu za boravak u BiH.