da block

Mladi lavovi u Pionirsku dolinu stižu iduće sedmice

da block

Iako je, prema ranijim najavama, par lavova trebao biti dopremljen u Pionirsku dolinu još 4. marta, ove životinje će u sarajevski ZOO vrt, zbog rješavanja ‘papirologije’, stići tek iduće sedmice.

Kako je pojasnio Esad Tajić, upravnik Pionirske doline, završene su uvoznička dozvola i sva potrebna dokumentacija u Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, a još se čeka tranzitna viza preko teritorije Srbije.

‘Dobivanjem vize uklanja se posljednja prepreka da napokon dobijemo par mladih lavova’ – kazao je Tajić.

On ističe da će ove godine, osim lavova, posjetioci u ZOO vrtu moći vidjeti i dvije ženke kengura, četiri alpake, šest mara i jednog gvanakoa.

‘Tokom putovanja u ZOO vrtove u Njemačkoj, Češkoj i Sloveniji uspjeli smo dogovoriti i pokrenuti proces nabavke ovih životinja. Nakon što je čopor pasa prošlog ljeta napravio pokolj u nastambi kengura, jedinom preživjelom mužjaku, zahvaljujući donatorima koji su osigurali sredstva, društvo će uskoro praviti i dvije ženke’ – ističe Tajić.

Nema novca za nastambe

Za vrijeme putovanja nadležni iz Pionirske doline dobili su ponudu i za donaciju još dvije životinjske vrste, prstenorepe lemure i merkate.

Nažalost, ponudu su morali odbiti, jer za ove životinje, kako kaže Tajić, nemaju osigurane nastambe.

‘Za gradnju nastambi nisu potrebna velika finansijska sredstva i iskreno se nadam da ćemo tokom ove godine iznaći neko rješenje’ – ističe on.

(VisokoIN)