da block

Mladi su najviše pogođeni krizom

da block

Uticaj krize na radnička prava i gubitak radnih mjesta te pogrešne mjere štednje kao izlaz iz krize, najvažanija su pitanja o kojima se raspravlja u Banjoj Luci na 11. sastanku Foruma sindikata jugoistočne Evrope uz učešće sindikalnih centrala iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Bugarske, Rumunije i Albanije.

Ukazali su da su mladi najviše pogođeni krizom.

“Jedna od najvećih žrtvi ove krize su mladi ljudi, koji su završili fakultet, čiji roditelji i države su uložili u njihovo obrazovanje, a danas oni nemaju posla. Ili, ako ga i dobiju, zaposleni su na privremene i povremene poslove” – ukazala je na pres-konferenciji Marija Hanževački iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Razgovarano je o sastancima koje je Međunarodna konfederacija sindikata imala s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

“Vrlo smo pogođeni politikama MMF-a i Svjetske banke u ovim zemljama, jer te politike bitno ugrožavaju radnička i socijalna prava u zemljama regije” – kazala je Hanževački i podsjetila da, iako Hrvatska nema aranžman s MMF-om, predstavnici te finansijske institucije dolaze u tu zemlju, a “posljedice“ njihovih posjeta uvijek se osjete, o pitanju promjena zakona i drugog.

Da su sindikalci i u Evropi upozoravali da će mjere štednje proizvesti samo dodatne probleme, ukazao je Grigor Gradev, izvršni sekretar Panevropskog regionalnog vijeća (PERK) Međunarodne konfederacije sindikata.

On je istakao da tome u prilog idu i izjave predsjednice MMF-a Christine Lagar da mjere “stezanja kaiša“ nisu univerzalno rješenje za probleme u svim zemljama, kao i da se valjana socijalna politika treba da posmatra kao investicija, ulaganje, a ne kao trošak.

“EU mora promijeniti politiku koja će dovesti do stabilizacije, jačanja i podsticanja unutrašnje interne potražnje na evropskom tržištu da bi se stvarala nova, realna, radna mjesta i koja će omogućiti mladima da ne postanu nove izgubljene generacije Evrope” – kazao je Gradev i pozvao na konstruktivan i ozbiljan socijalni dijalog sindikata s poslodavcima i vlastima.

I predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je rekla da su oni upozoravali da mjere štednje nisu put izlaska iz krize.

“Sulude su odluke koje se temelje na štednji, jer to nije način izlaska iz krize, ali to nije smetalo da u BiH budu uvedene mjere štednje i sada za posljedicu imamo pad potrošnje i vrtimo se u začaranom krugu” – dodala je Mišić.

Svaki dolazak MMF-a u BiH, navela je, značio je “rezanje“ socijalnih prava zbog čega sindikalci imaju drugi stav o međunarodnim finansijskim institucijama od onog koji imaju vlasti, a zbog urušavanja socijalnih prava.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović potvrdio je da se na ovoj 11. sjednici Sindikalnog foruma jugoistične Evrope raspravlja o problemima i interesima sindikata iz ovog regiona, o učlanjenju u sindikate te o borbi protiv korupcije.

Sindikati, kazao je, moraju da pribjegavaju ne samo socijalnom dijalogu već i protestima i štrajkovima radi odbrane radničkih prava.

“Integrativni faktor mora da postoji u sindikalnom pokretu zato što su kapital i politika pokazali da globalizacija i liberalizacija ukidaju dostignuta radnička prava” – dodao je Bajramović.

Domaćin sastanka je Konfederacija sindikata Bosne i Hercegovine.

(VisokoIN)