da block

Mladi u ZDK-u biće oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretnina

da block

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je po skraćenom postupku usvojila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na promet nekretnina ZDK-a kojim će mladi starosne dobi do navršenih 35 godina života koji prvi put i isključivo radi rješavanja svoga stambenog pitanja stiče nekretninu na području ovog kantona, biti oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretnina.

U rješavanju stambenog pitanja mladi će biti oslobeđeni plaćanja poreza na stan do 80 metara kvadratnih ili kuću tlocrtne površine do 80 kvadrata ili zemljište za gradnju kuće do 600 metara kvadratnih.

Poslije šire rasprave, koja je bila uslovljena oko pitanja nadležnosti s obzirom da je porez na promet nekretnina “prihod budžeta općine na čijem području je ostvaren”, poslanička inicijativa o dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina je prihvaćena.

U nastavku sjednice zastupnici Skupštine ZDK-a će razmatrati Nacrt strategije zapošljavanja Federacije BiH 2018.-2021., te inicijativu Udruženja taksista s područja ovog kantona o izmjenama i dopunama odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području ZDK-a.

Na dnevnom redu je su i izvještaji o radu Kantonalnog suda u Zenici i Kantonalnog tužilaštva ZDK-a za 2017. godinu, te izvještaji o radu Kantonalnog pravobranilaštva Zenica i Kantonalnog zavoda za pravnu pomoć u Zenici za proteklu godinu.