MMF odobrio Bosni i Hercegovini uplatu 58,9 miliona eura

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda danas je okončao prvi pregled ekonomskog učinka po programu koji je podržan 24-mjesečnim stand-by aranžmanom (SBA).

Okončanje pregleda omogućava isplatu 50,73 miliona SDR-a (specijalnih prava vučenja), što iznosi oko 58,9 miliona eura, čime ukupna isplata u okviru programa iznosi jednako 101,46 miliona SDR-a (oko 117,9 miliona eura).

Specijalna prava vučenja su odobrena Bosni i Hercegovini 26. septembra 2012. godine u iznosu 338,2 miliona SDR-a (oko 392,9 miliona eura).

Sa zaključivanjem prijedloga, Izvršni odbor je također odobrio zahtjev za odricanje od nepoštovanja kriterija performansi za fiskalni balans Vlade Federacije BiH od septembra ove godine.

Nakon završetka rasprave Izvršnog odbora, zamjenica direktora i vršilac dužnosti predsjedavajućeg Minouche Shafik izjavila je:

„Snažan učinak Bosne i Hercegovine je ohrabrujući. Program koji je podržao Fond nastavlja da osigurava vrijedan oslonac za ekonomsku politiku usred teških vanjskih i unutrašnjih okolnosti. Budžeti za 2013. postižu dobar balans između podrške rastu i potrebe za srednjoročnom konsolidacijom. Zadržavanjem ili smanjenjem tekućih troškova stvara se prostor za povećanje socijalne pomoći i podrške privatnom sektoru.

Napredak u strukturalnim fiskalnim reformama zavisi od uspjeha u postizanju održive fiskalne konsolidacije u srednjoročnom periodu. Zadržavanjem ili smanjivanjem trenutnih rezova stvara se prostor za socijalnu podršku i podršku privatnom sektoru“, rekla je Shafik.

Također, navodi da će nastavak reforme sistema privilegovanih penzija u Federaciji i racionalizacija plaća u vladinim strukturama i ministarstvima i agencijama te cijeloj BiH proizvesti strukturalne uštede i stvorit će prostor za investicije koje će podstaći rast i prioritetnu socijalnu potrošnju.

„Dodatno, veća kontrola nad vladama na nižem nivou, vanbudžetskim fondovima i javnim firmama, kao i koraci poduzeti ka poboljšanju porezne administracije, pomoći će da se poboljšaju finansije. Uspjeh ovih reformi će zahtijevati jaku političku volju i pažljivo planiranje reformskih mjera”, dodala je Shafik.

„Oprezno planiranje politike finansijskog sektora nastavlja unapređivati finansijsku stabilnost“, kazala je ona.

Shafik je istakla da su planiranje povećanja nadzora nad bankama, bolja pripremljenost za finansijske turbulencije i razmatranje okvirnog rješenja za nekvalitetne kredite „koraci u pravom smjeru“.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.