MMF traži veću uštedu od BiH

Bevanda i Christou su se složili da problem Bosne i Hercegovine nisu prihodi, već rashodi, te da je potrebna uspostava fiskalne discipline na svim razinama vlasti unutar.

MMF je spreman na saradnju s vlastima BiH, koja do kraja ispunila uvjete prvog stand by aranžmana potpisanog 2009. godine. Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Kostas Hristou istaknuo je tokom razgovora s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom da vlasti te zemlje trebaju provesti veće uštede u javnoj potrošnji te donijeti budžet za 2012. godinu.

Kako je saopćeno iz ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara, Bevanda i Christou su se složili da problem Bosne i Hercegovine nisu prihodi, već rashodi, te da je potrebna uspostava fiskalne discipline na svim razinama vlasti unutar Bosne i Hercegovine.

‘Ono što svi žele vidjeti je fiskalna koordinacija unutar zemlje, zajednički glas prema vani i usvojeni budžet za 2012. godinu’, rekao je Hristou.

S tim u vezi, kao jedno od rješenja Bevanda je naveo donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti Bosne i Hercegovine, što je praksa zemalja okruženja.

“Ono što svi žele vidjeti je fiskalna koordinacija unutar zemlje, zajednički glas prema vani i usvojeni budžet za 2012. godinu”, rekao je Hristou.

Revizija zakupa prostora

Istaknuo je da je MMF spreman na saradnju s vlastima Bosne i Hercegovine, koja, zbog krize vlasti, nije do kraja ispunila uvjete prvog stand by aranžmana potpisanog 2009. godine.

Bevanda je rekao da će se prilikom izrade nacrta budžeta za 2012. godinu uzeti u obzir trenutna teška ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Kao jednu od stavki na kojoj se može napraviti značajna ušteda u budžetu on je naveo reviziju zakupa svih prostora koje koriste bh. institucije.

Hristou je kazao da je imenovanje Bevande i konačno formiranje Vijeća ministara pozitivan iskorak koji je Bosna i Hercegovina napravila i da je pred novim Vijećem ministara naporan zadatak.

(VisokoIN)