Mobitel može uzrokovati poremećaje u ponašanju potomaka

Izloženost zračenju iz mobitela tokom trudnoće utiče na razvoj mozga potomstva i potencijalno dovodi do hiperaktivnosti, otkrili su istraživači s američkog univerziteta Yale.

Rezultati, temeljeni na istraživanju na miševima, objavljeni su u martovskom broju američkog naučnog časopisa Nature.

“To je prvi eksperimentalni dokaz da fetalna izloženost radiofrekvencijskom zračenju iz mobilnih telefona zapravo utiče na ponašanje odraslih”, rekao je glavni autor studije dr. Hugh Taylor, profesor i šef odjela za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost na ginekološkom odjelu medicinskog fakulteta.

Taylor i koautori izložili su skotne miševe zračenju iz utišanih mobitela postavljenih iznad kaveza, koji su bili aktivni za telefonski poziv tokom trajanja studije.

Kontrolna skupina miševa držana je pod istim uvjetima s isključenim mobitelom.

Tim je mjerio električnu aktivnost mozga odraslih miševa koji su bili izloženi zračenju kao fetusi, provodeći psihološke testove i ispitivanje ponašanja. Otkrili su da miševi koji su bili izloženi zračenju više naginju hiperaktivnosti i imaju smanjeni kapacitet pamćenja.

Taylor promjene u ponašanju pripisuje djelovanju zračenja tokom trudnoće na razvoj neurona u području prefrontalnog korteksa mozga.

Poremećaj smanjenja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), razvojni je poremećaj povezan s neuropatologijom lokaliziranom prvenstveno u istom području mozga, a karakterizira ga nepažnja i hiperaktivnost.

“Mi smo pokazali da su problemi u ponašanju miševa koji izgledaju kao ADHD uzrokovani izloženosti mobitelu u maternici”, rekao je Taylor.

“Porast poremećaja u ponašanju kod ljudske djece može dijelom biti uzrokovan fetalnom izloženošću zračenju mobitela”, dodao je.

Taylor je rekao da su potrebna daljnja istraživanja kod ljudi, kako bi se bolje razumjeli mehanizmi koji stoje iza tih nalaza i ustanovile sigurne granice izloženosti za vrijeme trudnoće.

Ipak se čini da je ograničena izloženost fetusa sigurna, rekao je Taylor.

(VisokoIN)