Moguća masovnija evakuacija građana BiH iz Sirije

Tim za krizne situacije, koji je formiralo Ministarstvo inostranih poslova BiH, priprema planove za moguću masovniju evakuaciju državljana BiH iz Sirije kojih, kako se procjenjuje, ima više od hiljadu, rekao je Srni pomoćnik ministra za bilateralne odnose Amer Kapetanović.

Kapetanović je naglasio da za sada nema masovnijih zahtjeva za evakuacijama prema Ambasadi BiH u Jordanu iz koje se Sirija nerezidentno pokriva.

Ministarstvo inostranih poslova BiH, dodao je, danas je uputilo u Jordan dvojicu iskusnih diplomata koji će biti na ispomoći Ambasadi da bi bila što bolje pripremljena za masovniju evakuaciju.

Prema njegovim riječima, sada ima pojedinačnih zahtjeva na koje Ambasada odgovara hitno i do sada je izdala na desetine putnih listova.

“Uputili smo i dopis Savjetu ministara BiH u kojem smo zatražili alokaciju određenih finansijskih sredstava koja bismo automatski mogli aktivirati u slučaju potrebe. Pripremamo i sveobuhvatnu informaciju za Predsjedništvo BiH”, dodao je Kapetanović.

Grupa od 40 državljana Srbije i članova njihovih porodica, koja je evakuisana iz Sirije zahvaćene građanskim ratom, popodne je stigla avionom “Jata” na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

Prema podacima nadležnih ministarstava Srbije, u Siriji je bilo oko 200 srpskih državljana koji su uglavnom živjeli u mješovitim brakovima i zato im je bilo teško da se odluče da napuste Siriju.

(VisokoIN/Srna)