“Moje dijete ima pravo na bolji život”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zeničanka Belinda Pašalić već 13 godina vodi bitku s vjetrenjačama i, zajedno sa porodicom, bori se kroz život.

Njenom sinu Adelu, kad je imao samo pet mjeseci, utvrđeno je da ima epilepsiju. Kako je vrijeme odmicalo, napadi su bili sve češći da bi mu prošle godine ljekari u Ljubljani dijagnostikovali Dravet sindrom.

Hrabra majka, zajedno sa svojim suprugom, nastojala je tokom svih godina na sve načine da pomogne djetetu. No, ljekari su samo prebacivali odgovornost jedni na druge.

– Muž i ja borili smo se kako smo znali. Naš sin je na početku liječen u Zenici, a kako je za njih, kako su nam rekli, bio “komplikovan slučaj”, poslali su nas dalje, u Sarajevo. Naš život već godinama se svodi na ćuškanje doktora na relaciji bolnica Zenica – Pedijatrijska klinika Sarajevo – govori Belinda.

Ističe da se svakog dana budi s nadom da će se desiti neki pomak, ali već 13 godina tapkaju u mjestu.

Ne može shvatiti zbog čega ih, ako ljekari u BiH ne znaju liječiti njenog sina, ne upute u klinike izvan države.

– Poznajem majku iz Srbije koja se izborila da joj država plati kompletno ispitivanje na nekoj klinici u Njemačkoj. Znači li to da moja država ne mari za moje dijete i da je on otpisan? Ogorčena sam i na doktore koji su ga liječili i godinama mu davali istu terapiju, koja ne pomaže. Uništili su moje dijete i mene s njim – govori ova hrabra majka.

Suze i bol

Belindi i njenom suprugu posebno teško pada što se kroz cijelu situaciju sa sinom uništava i život njihove ćerke, koja odmalena gleda napade kod brata. Razočarana u zdravstvo i državu, odlučila je zatražiti pomoć javnosti, zamoliti ako neka porodica ima isti ili sličan slučaj da joj se jave, da joj pomognu kako bi ona mogla pomoći svom sinu.

– Ne znam više gdje da ga odvedem. Zbog neadekvatnog liječenja, moje dijete sada dnevno ima i do 50 napada. Ovo je moj vapaj svima onima koji mi bilo kako mogu pomoći. Nemam više ni suza za isplakati, imam samo bol u grudima. Ali, boriću se protiv doktora, institucija i države. Moje dijete ima pravo na bolji život – poručuje Belinda Pašalić.

Protest ispred Ministarstva zdravstva

Belinda se pita šta je s Fondom solidarnosti, za koga se on čuva. Zbog celokupne situacije, planira da sa sinom protestuje ispred Federalnog ministarstva zdravstva.

– Povešću svoje dijete i bićemo tamo sve dok se neko ne oglasi i nešto ne poduzme – odlučna je ona.

(Visokoin.com / Avaz)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.