MONEYVAL izdao revidirano saopćenje o BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Odbor stručnjaka za procjenu mjera protiv pranja novca Vijeća Evrope MONEYVAL razmatrao je napredak Bosne i Hercegovine prema Koraku br. 3 Procedurama MONEYVAL-a za veću usklađenost na svojoj 46. plenarnoj sjednici koja se održavala od 8. do 12. decembra.

MONEYVAL je svoju četvrtu procjenu uradio kada su njegovi predstavnici posjetili Bosnu i Hercegovinu od 18. do 29. novembra. Zaključci su izneseni na 46. sjednici, saopćeno je iz MONEYVAL-a.

Izvještaj o procjeni će sada biti pripremljen s fokusom na njegovo usvajanje u septembru 2015. godine. Na plenarnoj sjednici MONEYVAL-a odlučeno je da se BiH zadrži na Koraku br. 3 Procedura MONEYVAL-a za veću usklađenost.

MONEYVAL je izdao revidirano saopćenje u kojem poziva države i teritorije koje je MONEYVAL ocjenjuje, kao i druge države, da savjetuju svoje finansijske institucije da posvete posebnu pažnju implementiranjem procedura za veću usklađenost na transakcije s osobama i finansijskim institucijama iz ili u Bosni i Hercegovini kako bi spriječile pranje novca ili finansiranje terorističkih aktivnosti.

MONEYVAL zahtijeva od Bosne i Hercegovine da momentalno i smisleno riješi preostale nedostatke u zakonodavstvu koje se odnosi na pranje novca i finansiranje borbe protiv terorizma, posebno obraćajući pažnju na usvajanje potrebnih amandmana na Krivični zakon i brzo usvajanje i implemenitiranje podzakonskih akata prema revidiranom preventivnom zakonodavstvu (koje je stupilo na snagu 25. juna 2014).

Napredak BiH prema Koraku br. 3 Procedura MONEYVAL-a za veću usklađenost bit će dalje revidiran na 47. plenarnoj sjednici koja treba biti održana u aprilu 2015. godine.

Odbor stručnjaka za procjenu mjera protiv pranja novca (MONEYVAL) ima misiju da širi politiku međunarodnih standarda na području borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma za zemlje Evrope. Moneyval je pod-odbor Vijeća Europe za probleme kriminaliteta (CDPC).

MONEYVAL nadzire 33 zemlje, uključujući 28 članica Vijeće Evrope i Vatikan, Izrael, Guernsey, Jersey i Ostrvo Man.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.