Moon: Potrebna veća podrška malom poduzetništvu

Vlasti u Bosni i Hercegovini treba jače da podrže razvoj malih i srednjih preduzeća, budući da je stopa nezaposlenosti u zemlji visoka, ukazao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Patrick Moon.

Nakon posjete firmi “Drvoprodeks” u Banjoj Luci, koja je podržana kroz projekt “FIRMA”, Moon je ocijenio da će razvoj proizvodnje i poljoprivrede bit sve važniji za budućnost Bosne i Hercegovine kako se zemlja bude kretala ka Evropskoj uniji.

„FIRMA“ projekt je petogodišnji projekt podržan od razvojnih agencija – USAID i Sida u sklopu kojeg se raznim aktivnostima podstiče ekonomski rast i zapošljavanje, fokusirajući se na tri sektora bh. privrede – drvnu preradu, turizam i metaloprerađivačku industriju.

Ambasador Moon kaže da je impresioniran postojanjem uspješnih kompanija širom BiH koje se razvijaju zahvaljujući kvalitetu rada i sposobnosti menadžmenta da izvoze proizvode na tržište EU.

Ukazavši na značaj ovih firmi, koje svojim razvojem omogućavaju otvaranje novih radnih mjesta, ocijenio je da
USAID u BiH već dugo radi na pružanju pomoći i podršci razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH.

“Radimo s raznim poduzetnicama u različitim sektorima da bi dali podršku u razvoju malih i srednjih preduzeća”, kaže američki ambasador.

O radu “Drvoprodeksa” direktor Darko Partalo je naveo da je to preduzeće s više od 100 zaposlenih i da su vodeći proizvođač masivnih i višeslojnih podnih obloga i lamela u BiH i regionu.

“Drvoprodeks” sa USAID-om ima neprekidnu saradnju, što je ovom preduzeću, naveo je, pomoglo da unaprijedi konkurentnost i dostigne današnju poziciju.

(VisokoIN/Fena)