Mreža Safejournalist: Policija da pronađe i privede one koji su napali ekipu N1

Mreža Safejournalists osuđuje napad na televizijsku ekipu N1 i traži od crnogorske policije da pronađe i privede one koji su ih danas napali, kao i da zaštiti novinare tokom izvještavanja sa protesta.
Reporterka N1 Aleksandra Tolj Ružić, kako se navodi u saopštenju, radila je uživo uključenje kako bi prikazala haotično stanje na ulicama Cetinja. Policija je stalno bacala suzavac kako bi rastjerala demonstrante. Grupe građana koje su se razišle po ulicama, napale su TV ekipu zbog snimanja i pogodili kamenjem, ističe se u saopštenju.

Naša mreža je već upozorila da će tokom ustoličenja na Cetinju postojati mogućnost da novinari koji izvještavaju budu ugroženi. Nažalost, sve ukazuje na to da tenzije neće same splasnuti, te naša mreža apeluje na predstavnike Vlade Crne Gore i policiju da učine sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili dalje nasilje i krvoproliće, navodi se u saopštenju SJ.

Mreža Safe Journalists traži od policije da zaštiti novinare tokom protesta i spriječi nove incidente.

O ovom slučaju obavijestićemo sve relevantne domaće i međunarodne aktere, kažu iz ove mreže i naglašavaju – svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Saopštenje su potpisali:

Udruženje novinara Makedonije, Udruženje novinara Kosova, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Unesite komentar