“Mudra odluka” Vlade FBiH da sad poveća cijene gasa

Već je izvjesno da će od prvog maja računi za gas biti veći. Cijena će biti skuplja i do 30%. Građani, mahom penzioneri, ovom odlukom Vlade Federacije BiH su ogorčeni.

– Grozno, to ja ne znam stvarno kako će insan izdržati. Da je i 10 posto, a ne 30 posto… Šta ćeš ti, penzija 300, 350 maraka, kako da insan živi od toga kako?
– Pritisli sa strujom, sa vodom, sa plinom, penzije male, plata nema.
– Meni nije jasan razlog poskupljenja, prije svega.

Ovo pitanje mnogi postavljaju i traže opravdanje za skuplji gas. Zbunjeni su i oni koji se bave zaštitom potrošačkih prava. Smatraju da je poskupljenje ovog resursa opravdano u samo jednom slučaju.

“Ukoliko cijene rastu zbog dugova, ako ga nisu plaćali potrošači, krajnji korisnici, onda se tu zaista ne može nešto puno reći. Građani su koristili plin, nisu ga plaćali, nagomilali se dugovi, plin se mora platiti, možda i sa kamatom, onda se tu nema šta pričati. Bolje da se to uradi, nego da se ostane bez plina za narednu grijnu sezonu”, ističe Gordana Bulić, Klub potrošača TK.

No, u ovom slučaju to nije razlog za povećanje cijene gasa. Svoju odluku Federalna vlada pravda stanjem u BH-Gasu. U Udruženju poslodavaca FBiH smatraju apsurdnim da se poveća cijena, posebno privrednicima. Poručuju to će povečanje na kraju osjetiti najviše građani, jer će kompanije morati višu cijenu gasa ugraditi u cijenu svojih proizvoda.

U drugim zemljama, u kojima Vlade zaista vode računa o interesu građana, cijene prirodnog gasa za privredu su niže nego za stanovništvo. Sa najnovijim povećanjem cijene gasa, privreda u Federaciji ima za oko 40 posto veće cijene gasa od privrede u Njemačkoj.

Poskupljenje gasa može biti opravdano, samo u slučaju povećanja plata, smatraju u Savezu samostalnih sindikata. Dodaju da prosječna plata pokriva manje od polovine potrošačke korpe, a ovo, novo poskupljenje je udarac na ionako skromni budžet. Dodaju da je vrlo mudro donijeti odluku o skupljem grijanju u periodu kada se ne grije.

“Donesena je pri kraju grijne sezone, kada ljudi to neće osjetiti u tolikoj mjeri na računima, što će osjetiiti tek u oktobru, novembru mjesecu, a kad se tad budemo žalili vjerovatno će reći da je ta odluka već stara i da smo se dosad trebali naviknuti na nju”, smatra Lejla Čaušević Sućeska, Savez samostalnih sindikata BiH.

I dodaje da će nove cijene gasa donijeti i skuplju hranu, lijekove, skuplji život u cjelini.

Poskupljenje gasa najviše će osjetiti privrednici. Oni kažu, ukoliko se cijena gasa ne koriguje u narednih nekoliko mjeseci, da će ponovo preći na čvrsta goriva, koja uzrokuju enormnu zagađenost. Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je i dosad bila na crnoj listi Evrope po zagađenosti zraka.