Muhamed Filipović: Apsurd je da Sarajevo postane distrikt

Akademik Muhamed Filipović ocijenio je da je ideja da Sarajevo postane distrikt, u koji bi ušli manji dio Istočnog Sarajeva ili Kiseljak, novi udar na ionako narušeni teritorijalni integritet BiH.

“To je apsurd, to je igranje ljudima, teritorijima i strukturama zemlje”, istakao je Filipović, komentarišuću ideju o distriktu Sarajevo, koju je iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH i visoki funkcioner SDA Bakir Izetbegović.

Filipović je dodao da bi uvođenje distrikta Sarajevo vodilo daljoj razgradnji ideje BiH kao jedinstvene zemlje.

“To je besmislica koja dokazuje da oni koji iznose ovakve prijedloge nemaju šta drugo ponuditi”, rekao je Filipović za “Dnevni avaz”.

Pravni ekspert Kasim Trnka kaže da se pitanje Sarajeva ne može riješiti izolovano, te da u trenutnom odnosu političkih snaga njegovo proglašenje distriktom zahtijeva konsenzus, za koji smatra da trenutno ne postoji.

On je poručio da pitanje Sarajeva može biti riješeno tek kroz ustavne promjene.

“Bude li se insistiralo na nacionalnoj komponenti, neće ništa biti od toga. Tek ukoliko bi Ustav doživio jedno približavanje evropskim standardima, građanskom modelu, gdje bi bio prvi korak provođenje odluke ‘Sejdić-Finci’, onda bi se u jednom širem kontekstu moglo razgovarati i o pitanju Sarajeva”, rekao je Trnka.

Na pogubnost ideje o proglašenju Sarajeva distriktom ukazuje i profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić, koji smatra da bi uvođenjem distrikta glavni grad BiH postao centar jedne religije, jedne etničke grupe i jedne stranke.

On je dodao da bi to otvorilo mogućnost i drugim etničkim grupama da “rezervišu” gradove samo za jedan narod i dodatno usložnilo ionako tešku situaciju u BiH.

“Nije mi jasno otkud sada, kada smo opterećeni siromaštvom, brigom o državnoj imovini i brojnim drugim pitanjima koja zahtijevaju hitno rješenje, jedna takva ideja. Ko to negdje slaže neke nove karte i zašto baš sada ideja o distriktu Sarajevo, koje to ne može i ne treba biti”, pita Lavić.

(VisokoIN/Fena)