Muhamed Filipović: Neka idu, krivi su za veliku tragediju BiH i Bošnjaka!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nakon dvadesetogodišnje vladavine SDA narodu u amanet ostavlja jad i bijedu, što je historijska činjenica koju niko normalan i pametan ne može negirati, izjavio je u intervjuu za „Dnevni avaz” akademik Muhamed Filipović.

– Oni su imali monopol na vlast. Prije svega, ta stranka je svojim sporazumom s ekstremnim nacionalistima, srpskim i hrvatskim, dovela u paralizu bh. javnost, koja nije mogla na pravi način reagirati na srpske namjere. Zatim su insistiranjem na monopolu na vlast oslabili mogućnosti bh. društva da se adekvatno odbrani – smatra akademik Filipović.

On je, kako kaže, ipak ohrabren razvojem situacije.

Sudbina naroda

Kako komentirate aktuelnu političku situaciju u BiH, odnosno izlazak SDA iz vlasti nakon više od 20 godina i ulazak Saveza za bolju budućnost BiH?

– Smatram to pozitivnim, jer je nenormalno da jedna stranka, ideologija i politika za koju je evidentno da je BiH i bošnjački narod uvela u velike teškoće i izazvala svojom politikom veliku tragediju naše zemlje i našeg naroda egzistira na vlasti, a da za ono što je radila nikada nije podnijela jedan račun. Nije izvršila kritički osvrt na svoju politiku, svoje i ponašanje svojih vodećih ljudi i smatrala je da ima monopol na odlučivanje o sudbini našeg naroda.

Ovo je tek početak promjena. Ulaskom SBB BiH u strukturu vlasti otvoren je proces. Činjenica da su oni ušli u vlade na različitim nivoima predstavlja motor vladajućima da Bosnu pokrenu bez onih koji predstavljaju utege i koji su nas svezali za prošlo stanje. Da je to korisno i pozitivno, pokazuje upravo karakter reakcije SDA na ta zbivanja.

Kako komentirate upravo panične i iracionalne reakcije pojedinih čelnika SDA, koji po svaku cijenu ne žele napustiti fotelje?

– Njihova reakcija je logična. Zašto? Zato što su oni u najvećoj mjeri ovisili o posjedu u vlasti. To nije stranka koja je mogla da živi od svoje politike nego od monopola na vlast. Oni osjećaju da gubitkom vlasti gube zapravo supstancu i izvor svoga postojanja.

Očekujete li krizu unutar SDA?

– Bilo je unutar stranke pokušaja da se na neki način korigira politika i strategija stranke. Ali, ti pokušaji nisu uspjeli.

Hoće li nova koalicija SDP – SBB funkcionirati bolje nego prethodna?

– Mislim da ima malo olakog shvatanja. Čitam u novinama kako Lagumdžija kaže da je Radončić dobar u koaliciji zato što se razumije u ekonomiju. Lagumdžija treba da bude svjestan da on nije uzeo Radončića, nego jednu politiku i ideju u koaliciju koju on predvodi. Prema tome, SDP će morati, kao i ostali, mijenjati u izvjesnom smislu svoju politiku kako bi mogli harmonizirati svoje djelovanje sa SBB-om, koji stvarno ima nove ideje.

Ekonomska paraliza

U protokolu o saradnji SDP-a i SBB-a akcent je stavljen na reforme, ali posebno u bh. ekonomiji. Je li to pravac kojim treba ići?

– Ključ svakog napretka u BiH je izlazak iz ekonomske paralize. Prema tome, to je ispravna orijentacija da se, s obzirom na određeni politički potencijal i iskustvo u oblasti ekonomije, iskoristi kao onaj potisni faktor, prvi impuls, koji će pogurati ovo društvo. Ali, sasvim je jasno da se tu radi o mnogo dalekosežnijoj i široj stvari, odnosno o potrebama reformi koje će ovo društvo normalizirati. Da politička struktura ne bude parazit na društvu, nego da bude kreator uvjeta u kojima će aktivne društvene snage moći slobodno i produktivno djelovati.

Ahmetović otkriva kriminalnu pozadinu svoga djelovanja

Kako komentirate pokušaje SDA, posebno ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, da lažno kriminalizira SBB BiH i Radončića?

– To je jadno i bijedno! Za to ne treba nikakav poseban komentar. S druge strane, to je istovremeno i apsurdno. Kako jedan ministar sigurnosti može tvrditi da je cijela jedna stranka i pokret u narodu koji je dobio tolike glasove i podršku kriminalan? A, on je bio na čelu službe sigurnosti. Pa, zašto nije prije toga djelovao? Ta retorika je kriminalna. Ovaj čovjek, ovaj ministar, kako se on zove, Sadik Ahmetović, svojom retorikom razotkriva kriminalnu pozadinu svoga djelovanja.

(VisokoIN/Avaz)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.