Muhamed Mahmić i Rasim Alić ostaju u pritvoru još dva mjeseca

Kantonalni sud u Zenici, na prijedlog Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, produžio je pritvor za još dva mjeseca Muhamedu Mahmiću (18) i Rasimu Aliću, koji su osumnjičeni za monstruozno ubistvo Fuade Mahmić (46) iz Plahovića kod Zenice.

– Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona uputilo je prijedlog Kantonalnom sudu u Zenici za produženje pritvora osumnjičenima M. M. i A. R. Kantonalni sud u Zenici 28. aprila donio je rješenje o produženju pritvora za još dva mjeseca. Predmet je u fazi istrage – kazala je Mirna Poljac, portparol Kantonalnog tužilaštva ZDK.

Kako je Avaz već pisao, Fuada Mahmić pretučena je, mučena, davljena i na kraju zaklana, a njeno tijelo koje je bilo umotano u čaršaf pronašao je ribar na lijevoj strani obale rijeke Bosne u naselju Blatuša. Tijelo je pronađeno s vezanim rukama i nogama. Nesretna žena zadobila je više uboda nožem, od čega osam u predjelu vrata. Na cijelom tijelu vidljive su bile povrede zadobivene od udaraca.

Fuadin bratić Muhamed je s pomagačem i svojim prijateljem Rasimom, najvjerovatnije, Fuadu ubio u njenoj sobi u porodičnoj kući u Plahovićima. Posljednji put je, prema riječima njenih komšija, viđena kada je krenula podići penziju, a zatim je htjela obići sestru koja živi u Barama kod Zenice.

I preliminarnim rezultatima obdukcije također je utvrđeno kako je smrt nasilnog karaktera i neposredno nastala usljed mehaničkog ugušenja. Uočeno je više povreda u predjelu glave, vrata i ostalih dijelova tijela.

Podsjetimo, Fuada je bila udata za Italijana i imala je italijansku penziju, što je istražitelje dovelo do ključnog motiva svirepog ubistva – novca. Na ove sumnje upućivale su i izjave komšija i familije ubijene, koji su kazali da je posljednji put viđena kada je s bratićem otišla podići penziju s kojim je i živjela.

Porodicu i komšije ubijene Fuade Mahmić šokirala je informacija da ju je upravo ubio njen bratić kojeg je ona bukvalno odgajala, plaćala školu i davala džeparac. Na dženazi klanjanoj nekoliko dana nakon pronalaska tijela Fuadin brat je proklinjao sina Muhameda.